Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management
Μια επανάκτηση ρεκόρ σπάνιων αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν και εξάχθηκαν παράνομα από την Ιταλία και οι οποίες ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων σε ελβετικές αποθήκες του κατηγορουμένου Σικελού εμπόρου έργων τέχνης παρουσιάστηκε από τις ιταλικές αρχές την Τετάρτη.
Η αστυνομία εκτίμησε την αξία των 5.361 αγγείων, χάλκινων αγαλμάτων και τοιχογραφιών σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.
Τα έργα, που χρονολογούνται από τον όγδοο αιώνα έως τον τρίτο αιώνα π.Χ., βρίσκονται πλέον στο Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο του Terme di Diocleziano και ενδέχεται να μπορεί να τα δει το ευρύ κοινό για κάποιο χρονικό διάστημα, πριν επιστρέψουν στα μουσεία της νότιας Ιταλίας.
«Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη ανακάλυψη παράνομα εμπορευόμενων αρχαιοτήτων στην ιστορία από την άποψη της ποσότητας και της ποιότητας των αρχαιολογικών θησαυρών,» όπως δήλωσε ο αξιωματικός των Carabineri, Mariano Mossa.
Τα αντικείμενα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στο σπίτι του εμπόρου έργων τέχνης Gianfranco Becchina και της συζύγου του, Ursula Juraschek, που βρίσκεται στη Βασιλεία. Και οι δύο κατηγορούνται πλέον από τις εισαγγελικές αρχές ότι αποτελούν μέρος ενός δικτύου παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, στο οποίο εμπλέκονται λαθρανασκαφείς στη νότια Ιταλία, αλλά και έμποροι κι αγοραστές σε όλο τον κόσμο.
Η έρευνα έδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι έμποροι πλαστογραφούσαν τα σχετικά έγγραφα για την προέλευση των αρχαιοτήτων και δημιουργούσαν πλασματικές ιστορίες γι ‘αυτά, έτσι ώστε τα μουσεία και οι ιδιώτες συλλέκτες να μπορούν θεωρητικά να τα αγοράσουν με καλή πίστη, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η αστυνομία ανέφερε ότι, ως αποτέλεσμα, οι ιταλικές αρχές έχουν πλέον στη διάθεσή τους μια λεπτομερή τεκμηρίωση της απογραφής του Becchina, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών και των αποδείξεων, που βρέθηκαν επίσης στις αποθήκες.
Ο David Gill, καθηγητής της αρχαιολογικής κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Suffolk, δήλωσε ότι η τεκμηρίωση είναι πιθανό να σκιαγραφήσει αντικείμενα που βρίσκονται τώρα στα κορυφαία μουσεία και σίγουρα θα είναι στη λίστα των Ιταλών για επαναπατρισμό.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι για πάνω από μια δεκαετία, η Ιταλία έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία για τη διεκδίκηση των πολιτιστικών θησαυρών που λεηλατήθηκαν από το έδαφός της και πωλήθηκαν σε κορυφαία μουσεία, καθώς και ιδιώτες συλλέκτες.
Πηγές
Reuters
The Guardian