Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Μεγάλο «λίφτινγκ» στους πλειστηριασμούς – Πως θα είναι πλέον η πλατφόρμα;

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να γίνουν το προσεχές διάστημα.

Οι αλλαγές στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνουν ώστε με την ενεργοποίηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα να είναι άπαντες έτοιμοι.

Η Έκθεση της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, που ανέφεραν ότι εδώ και μήνες οι Θεσμοί ζητούσαν τη βελτίωση του πλαισίου για τους πλειστηριασμούς, καθώς τα αποτελέσματα δεν είναι ανάλογα των προσδοκιών. Οι αλλαγές αυτές “πάγωσαν” λόγω κορωνοϊού αλλά πλέον έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τροποποιήσεις-βελτιώσεις στις επίμαχες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες όλα είναι έτοιμα για το ριζικό λίφτινγκ και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Αν αναζητήσει κανείς τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, θα βρει ότι π.χ. στην Ιρλανδία οι πωλήσεις ακινήτων μέσω πλειστηριασμών παρουσιάζονται σαν σελίδες ηλεκτρονικών αγγελιών. Αυτό ακριβώς το μοντέλο θα εφαρμόσει η Ελλάδα και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e- auction, που σήμερα είναι “στεγνή”, θα προστεθούν φωτογραφίες των ακινήτων καθώς και άλλα τεχνικά πληροφοριακά στοιχεία π.χ. χάρτες, με τη διασύνδεση της πλατφόρμας με άλλες βάσεις δεδομένων όπως το Κτηματολόγιο.

Πέρα από το λίφτινγκ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βελτιώσει τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με δύο βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις:

Ως το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί 6.845 πλειστηριασμοί, ωστόσο όπως αναφέρουν συμβολαιογράφοι, εκτός από την αναστολή των πλειστηριασμών α’ κατοικίας ως το τέλος του έτους, οι τράπεζες εκτός ελαχίστων περιπτώσεων δείχνουν να επεκτείνουν και σε άλλα ακίνητα αυτό το moratorium.

Η απόφαση για την επιδότηση
Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα “Γέφυρα” αγγίζουν τις 110.000. Αν και ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος του προηγούμενου πλαισίου για την α’ κατοικία, απέχει από τις 330.000 που είχε βάλει ως στόχο το οικονομικό επιτελείο, ενεργοποιώντας το πρόγραμμα κι έτσι δεν αποκλείεται να έχουμε μια μικρή παράταση, με δεδομένο ότι η προθεσμία εκπνέει στο τέλος του μήνα.

Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών- Εργασίας ορίστηκαν και οι διαδικασίες για την καταβολή της επιδότησης δανείου, σε όσους υπάγονται στο πρόγραμμα. Αφού λάβει τα στοιχεία των δανειοληπτών από τις τράπεζες, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εγκρίνει εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών τη Συνεισφορά Δημοσίου, με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία στην αίτηση και την επιλεξιμότητα του οφειλέτη. Στη συνέχεια, οι τράπεζες αποστέλλουν το ποσό των μηνιαίων δόσεων, ούτως ώστε να ξεκινήσει η έναρξη καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου. Σε περίπτωση επιλέξιμων οφειλών για τις οποίες η δόση δεν είναι καταβλητέα σε μηνιαία βάση, αποστέλλεται ανά μήνα ενημέρωση σχετικά με το εάν οφείλεται ή όχι δόση για το μήνα αναφοράς, καθώς και το ποσό της δόσης για το μήνα κατά τον οποίο οφείλεται.

Η Συνεισφορά Δημοσίου καταβάλλεται στους δεσμευμένους και ακατάσχετους λογαριασμούς εξυπηρέτησης των επιλέξιμων οφειλών και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται. Οι λογαριασμοί αυτοί πιστώνονται μόνο από το Δημόσιο με τη Συνεισφορά και χρεώνονται μόνο για την καταβολή αυτής στο χρηματοδοτικό φορέα, απαγορευμένης οποιασδήποτε άλλης κίνησης.

Ειδικά όσον αφορά στην επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων, διέπεται από τον Κανονισμό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας κι αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών:

το ποσό των 200.000€ (100.000€ όταν αφορά επιχείρηση που εκτελεί οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων)
το ποσό των 20.000€ ευρώ όταν η ενίσχυση χορηγείται στον γεωργικό τομέα
το ποσό των 30.000€ ευρώ όταν η ενίσχυση χορηγείται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Πηγή: economistas.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων