Θέσεις μάχης πάνω από την ευρωπαϊκή σκακιέρα παίρνουν οι μεγάλοι παίκτες, ενώ φαίνεται ότι ήδη πέφτουν οι πρώτες διερευνητικές βολές. Είναι πλέον σαφές για τον πέραν του Ατλαντικού παράγοντα ότι ο Φρανσουά Ολάντ βρήκε ένα τρόπο να συμπλεύσει με το Βερολίνο, αφού ετοιμάζουν μαζί το «πακέτο» που θα επιδιώξουν να «φορέσουν» στις χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ευρώ.
Η πρώτη απάντηση ήρθε από το ΔΝΤ που μοχλεύει και πάλι το ελληνικό ζήτημα, απειλώντας έμμεσα για την αποχώρησή του από την ελληνική χρηματοδότηση, τονίζοντας ότι το κενό των 9,5 δις ευρώ έχουν υποσχεθεί να το καλύψουν οι Ευρωπαίοι. Κατά δεύτερο λόγο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπαλνσάρ, όπου βρεθεί και όπου σταθεί τονίζει πως «η ευρωζώνη εξακολουθεί να συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας». Τέλος ήρθαν και οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη που βλέπουν ύφεση και το 2013 στην ευρωζώνη και ανάπτυξη από το…2014. Δηλαδή, μετά τις γερμανικές εκλογές, με ότι αυτό σημαίνει. Είναι σαφές πως το ΔΝΤ θέλει να βάλει τους Γερμανούς πιο βαθιά στο πρόβλημα.
Και εκεί, ήρθε ο Κάμερον με το δημοψήφισμα-απειλή για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που ανεξάρτητα από τις επικοινωνιακές ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τα δύο στρατόπεδα, η προοπτική να μείνουν οι Ευρωπαίοι, Νότιοι και Ανατολικοί, μόνοι με την κα Μέρκελ, προκαλεί ανατριχίλες και προβληματισμούς.
Κάπως έτσι, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που εξελέγη τη Δευτέρα νέος επικεφαλής του Eurogroup στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν εξελέγη παμψηφεί. Έχασε την ψήφο της τέταρτης οικονομίας της ευρωζώνης, της Ισπανίας. Ο Ισπανός συνάδελφός του Λουίς Ντε Γκίντος δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή ενός εκπροσώπου του Βορρά και των ΑΑΑ. Είναι προφανές ότι η Ισπανία δεν θα έκανε αυτή την συμβολική κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς χαλάει εξ αρχής της σχέση της με το νέο πρόεδρο, χωρίς να έχει κάποιο στρατηγικό στόχο και χωρίς να έχει πλάτες.
Σημειωτέον ότι οι Βόρειοι που ελέγχουν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (Κλάους Ρέγκλινγκ), προετοιμάζουν για τη θέση της νέας Αρχής Τραπεζικής Εποπτείας τη Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί από την Τράπεζα της Γαλλίας και θητεία στην Επιτροπή της Βασιλείας.
Το παιγνίδι στην ευρωπαϊκή σκακιέρα αναμένεται σκληρό. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θέλει να το λήξει πριν τις γερμανικές εκλογές. Ή καλύτερα, να υποχρεώσει την κα Μέρκελ να δηλώσει υποταγή, αν θέλει να ξαναεκλεγεί.