Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

«Μεγάλοι Ευεργέτες» της τουρκικής οικονομίας οι Πάπας-Πατριάρχης

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης*

Κυριολεκτικά τρίβουν τα χέρια τους οι Τούρκοι κάνοντας τον οικονομικό απολογισμό της διήμερης επίσκεψης του Πάπα στην Τουρκία, ειδικότερα στο κομμάτι της διαμονής του στην Κωνσταντινούπολη, με την μεγάλη προβολή που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επισκέψεις του Ποντίφικα στην Αγία Σοφία και στο Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί και η μεγάλη «παράσταση» της συνάντησης και συλειτουργίας του με τον Πατριάρχη στον ναό του Αγίου Γεωργίου, που προβλήθηκε από εκατοντάδες διεθνή κανάλια, θεωρήθηκαν σαν η μεγαλύτερη δυνατή προβολή που μπορούσε να έχει ο τουρκικός τουρισμός σύμφωνα με… τις τουρκικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία, η επίσκεψη του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να φέρει τουλάχιστον περί τους 500.000 επί πλέον τουρίστες με τεράστια κέρδη για τον τουρκικό τουρισμό, ο οποίος, να μην το λησμονούμε, είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του ελληνικού τουρισμού που τώρα «καρατομείτε» από την Τρόικα και την κατοχική ελληνική κυβέρνηση με τα νέα μέτρα αύξησης του ΦΠΑ προς μεγάλη χαρά των Τούρκων. Ιδιαίτερα οι Τούρκοι αναμένουν μεγάλη αύξηση τουριστών από τις καθολικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και γενικότερα από την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που παραθέτουν οι Τούρκοι, φέτος θα είναι η καλύτερη χρονιά για τον τουρκικό τουρισμό. Ήδη τους πρώτους εννέα μήνες οι αφίξεις που έχουν καταγραφεί από τις ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Από την Γερμανία μέσα στο πρώτο εννεάμηνο έχουν αφιχθεί 906.287 Γερμανοί τουρίστες, ενώ όλη την περσινή χρονιά, 2013, είχαν αφιχθεί 1.179.397. Από την Γαλλία το πρώτο εννεάμηνο έχουν αφιχθεί 378.314, ενώ όλη την περσινή χρονιά, 2013, είχαν αφιχθεί 478.258. Από την Ιταλία μέσα στο πρώτο εννεάμηνο έχουν αφιχθεί 350.775, ενώ όλη την περσινή χρονιά 2013, είχαν αφιχθεί 437.552. Από την Ολλανδία μέσα στο πρώτο εννεάμηνο έχουν αφιχθεί 227.024, ενώ όλη την περσινή χρονιά, 2013, είχαν αφιχθεί 284.748. Από την Ισπανία μέσα στο πρώτο εννεάμηνο έχουν αφιχθεί 183.863, ενώ όλη την περσινή χρονιά, 2013, είχαν αφιχθεί 201.065.
Οι μεγαλύτεροι τουριστικοί οργανισμοί της Τουρκίας, όπως οι TÜRSAB, Başaran Ulusoy και TUROB, περιμένουν μέχρι τα Χριστούγεννα οι αφίξεις να σπάσουν όλα τα ρεκόρ, εδικά μετά την τόσο μεγάλη διαφήμιση που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο της επίσκεψης του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη. Οι τουρκικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο 5 ολόκληρα επίπεδα των αφίξεων, με αποτέλεσμα να εισρεύσει άφθονο χρήμα στα τουρκικά ταμεία. Μάλιστα ο πρόεδρος του TUROB, Tımur Bayndır, τόνισε πως η επίσκεψη του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είναι αρχηγός 1,5 δισεκατομμυρίου πιστών, είναι η μεγαλύτερη προσφορά για μια εκρηκτική άνοδο του τουρκικού τουρισμού με όλες τις θετικές οικονομικές συνέπειες για την τουρκική οικονομία. Πως λοιπόν να μην χοροπηδάνε από την χαρά τους οι Τούρκοι ; Όσο για τις επαφές του Πάπα με τον Πατριάρχη και τις θρησκευτικές συνέπειες τους, ούτε καν που ένοιαξαν τους Τούρκους που μετά την αναχώρηση του Πάπα έκατσαν κάτω και υπολόγισαν τα τεράστια οικονομικά οφέλη της επίσκεψης αυτής. Τώρα δεν μένει παρά να τον ανακηρύξουν μαζί με τον Πατριάρχη, και… «επίσημους ευεργέτες» της τουρκικής οικονομίας.
Όσο για εμάς, θα μείνουμε πέραν της οικονομικής διάστασης αυτής της επίσκεψης του Πάπα στο Πατριαρχείο και της συνάντησης του με τον Πατριάρχη, για να υποστούμε τις συνέπειες από την επίσκεψη αυτή, όχι οικονομικές, (για πολλούς δυστυχώς και αυτές), αλλά συνέπειες πίστεως και συνειδήσεως, (φυσικά για… όσους ακόμα τις διαθέτουν). Μια επίσκεψη που θα γραφτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία της Ορθοδοξίας.

*Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων