Στα 2,4 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Ιανουάριο από 2,24 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, αφού συνεχίζεται το φαινόμενο της συνεχούς αναγέννησης οφειλών από τα δημόσια νοσοκομεία.
Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 133 εκατ. ευρώ, στα 1.453 εκατ. ευρώ από 1.319 εκατ. τον Δεκέμβριο. Μέρος της οφειλής είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης εκκαθάρισης της επιστροφής από τις φαρμακευτικές εταιρίες του ποσού πάνω από το όριο δαπανών που έχει τεθεί για τα φάρμακα, γνωστού και ως clawback. Λόγω της ειδικής φύσης τους, τα νοσοκομεία τροφοδοτούνται συνεχώς με φάρμακα και αναλώσιμο υλικό από τις φαρμακευτικές εταιρίες, αυξάνοντας τις οφειλές τους προς τους προμηθευτές τους. Την ίδια ώρα, το Δημόσιο περιμένει να επιστραφεί από τις εταιρίες ποσό ίσο με την υπέρβαση του ορίου δαπανών που έχει θέσει για τις προμήθειες φαρμάκων και αναλωσίμων για προηγούμενα έτη, το οποίο κυμαίνεται από 130 έως 180 ευρώ ανάλογα με την περίοδο. Λόγω της καθυστέρησης εκκαθάρισης του clawback, ως οφειλές των νοσοκομείων εγγράφονται οι εκάστοτε πραγματικές οφειλές και το clawback (το οποίο κανονικά θα έπρεπε να επιστραφεί) αυξάνοντας ανάλογα και το ποσό των “ονομαστικών” ληξιπρόθεσμών οφειλών.
Μείωση μέσω του ΤΑΑ
Φέτος, αναμένεται να εκκαθαριστούν οριστικά clawback ύψους 50 εκατ. ευρώ, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Με διάταξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 2022 δόθηκε η ευκαιρία να διαγράφεται από το ποσό επιστροφής που οφείλουν οι φαρμακευτικές εταιρίεςεκείνο που θα διατίθεται για έρευνα ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Μάλιστα, για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις αυτές, θα υπάρχει χρηματοδότηση και από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η μείωση του clawback κατά 50 εκατ. ευρώ είναι ένας από τους ενδιάμεσους, εμβληματικούς στόχους που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα για να μπορεί να ζητήσει την εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 3,5 δισ. από το ΤΑΑ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Παγωμένα τα υπόλοιπα χρέη
Αναφορικά με τους υπόλοιπους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για τον Ιανουάριο ήταν επίσης αυξημένες.
Ειδικότερα, οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) είχαν αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους κατά 6 εκατ. ευρώ, στα 531 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο από 325 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Οι Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης αύξησαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους κατά 21 εκατ. ευρώ στα 170 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο από 149 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αύξησαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιανουάριο κατά 7 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τον Ιανουάριο στα 169 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Τέλος, οι προς επιστροφή φόροι μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 110 εκατ. ευρώ στα 448 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 558 εκατ. ευρώ Δεκέμβριο.
Παρότι πλην των νοσοκομείων, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είχαν σχετικά μικρές αυξήσεις στις οφειλές με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, η πορεία είναι αντίθετη από την προγραμματισμένη. Η συμφωνία με τους θεσμούς είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι να τείνουν στο μηδέν, χωρίς να δημιουργούνται νέες, ώστε να εφαρμόσει η Ελλάδα τη νεότερη κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία, μια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη στις 30 αντί στις 90 ημέρες.
Πηγή capital.gr