Η κοινή γραμμή που συμφωνήθηκε μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και τραπεζών προκειμένου να πειστεί η τρόικα και να εγκρίνει τη ρύθμιση των δανείων, είναι μια «γραμμή» που εξυπηρετεί πρωτίστως τις τράπεζες και την κυβέρνηση, αλλά καθόλου τους δανειολήπτες.
Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων κοινωνικών ομάδων με εισόδημα έως 25.000 ευρώ, το οποίο έχει προκύψει κατόπιν μείωσης 35% από το 2010. Η διευκόλυνση περιλαμβάνει την τετραετή περίοδο καταβολής δόσεων ύψους στο 30% του εισοδήματος με επιτόκιο 1,5%. Αφορά ακίνητα αξίας έως 180.000 ευρώ. Πρόκειται για μια άλλη εκδοχή του νόμου Κατσέλη που το ΔΝΤ επεσήμανε πως δεν λειτούργησε.
Από την άλλη όμως η τρόικα φοβάται πως αν πάει σε μια ουσιαστική ρύθμιση, μπορεί να χρειασθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, λένε αυτοί που γνωρίζουν, οι τράπεζες δεν θα χάσουν. Το ζήτημα είναι αν θα χάσει η οικονομία, διότι με τέτοιου τύπου αντιμετώπιση της κατάστασης, η οικονομία δεν παίρνει μπροστά.
Και αυτό το ξέρουν οι τραπεζίτες καλύτερα από όλους, οι οποίοι θα προτιμούσαν μια ουσιαστική εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου τους από τα δάνεια που “κοκκινίζουν”. Όμως, αυτό που τους πανικόβαλε χθες ήταν αιφνιδιαστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών πως θα διασυνδεθεί on line με τις τράπεζες, έτσι ώστε το ΣΔΟΕ να «βλέπει» άμεσα όλους τους λογαριασμούς μέσα στο 2013. Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό, κάτι που δεν αντέχουν σε αυτή τη φάση των συγχωνεύσεων και της ανακεφαλαιοποίησης.