Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Μέι: Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ε.Ε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά το Brexit, ανέφερε η πρωθυπουργός του, Τερέζα Μέι, προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, σημειώνοντας ότι οι «27» δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τον τρέχοντα προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ο «πλήρης και τελικός» λογαριασμός του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία» ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα περιλαμβάνει και «την μελλοντική σχέση», δήλωσε επίσης η Τερέζα Μέι.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως η διευθέτηση της μελλοντικής σχέσης Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου ανήκει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου. Το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης εξαρτάται από την ολοκλήρωση των συνομιλιών της πρώτης φάσης που αφορά τρία θέματα: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών που ζουν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ιρλανδικά σύνορα και η οικονομική διευθέτηση, δηλαδή ο λογαριασμός της βρετανικής εξόδου.

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων επί των τριών αυτών φακέλων δεν είναι ικανοποιητική και, σύμφωνα με την άποψη ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων