Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Μειώσεις τιμών… στα λόγια

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, συμφωνήθηκε να γίνει με πρωτοβουλία του επιχειρηματικού κόσμου προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των τιμών στην αγορά.

Εκ πρώτης όψεως καλά ακούγεται κι είναι να επικροτεί κανείς την εν λόγω απόφαση, ασχέτως αν δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί ως προς τις λεπτομέρειές της.

Παίζοντας το αγαπημένο παιχνίδι των λέξεων, θα σταθούμε στο «περαιτέρω». Γιατί ; Διότι «περαιτέρω» δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει, αφού οι τιμές στην αγορά διατηρούνται στο ύψος τους. ΔΕΝ έχουν μειωθεί, για να μειωθούν κι άλλο. Εκτός κι αν μια υποχώρηση της τάξης του 1-2% που οι κυβερνώντες διαφημίζουν μπορεί να θεωρηθεί πραγματική μείωση.

Και μιλούμε φυσικά για τα τρόφιμα πρωτίστως κι άλλα αναγκαία είδη της καθημερινότητας. Διότι αυτά ενδιαφέρουν τον κόσμο. Εντάξει στα είδη ένδυσης/υπόδησης, ας πούμε, έχουμε σαφείς πτωτικές τάσεις της τάξης του 20-25% (κι άλλο πρέπει, καθώς ο τύπος «χονδρική επί τρία ή επί τέσσερα για να διαμορφωθεί η λιανική τιμή δε μπορεί να έχει εφαρμογή στη σημερινή πραγματικότητα), αλλά δεν είναι τα αναγκαία, πως να το κάνουμε τώρα.

Μόνο και μόνο ότι έφτασε κι εκείνος ο κ. Τόμσεν να ομιλεί περί τιμών, σκεφτείτε πόσο απαράδεκτη είναι η κατάσταση…

Υποθέτουμε ότι αν οι επιχειρηματίες αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και οδηγηθούν σε αλλαγή αντίληψης, τότε θα δούμε ουσιώδη αποτέλεσμα.

Μέχρι στιγμής πάντως μια ισχυρή μερίδα κρύβεται απλώς πίσω από το δάχτυλό της (ή του αυξημένου ΦΠΑ αν θέλετε) περιμένοντας τα κέρδη από την τιμή κι όχι από τον τζίρο. Κούνια που τους κούναγε…

ΥΓ1: Μιας κι έρχεται Πάσχα, συζητούσα με μεγάλο κρεοπώλη για την κίνηση. «Άστα να πάνε. Άλλοτε τέτοιες ημέρες είχα κλεισμένες παραγγελίες τουλάχιστον για 500 αρνιά, και σήμερα μόνο για 50! Το πιστεύεις;». Τον ρώτησα γιατί δεν συμμαζεύει λίγο την τιμή, μπας και περιορίσει τη χασούρα έστω στο μισό. «Ε, δε γίνεται φιλαράκο, δε βγαίνω», η κλασική απάντηση. Ναι, καμάρι μου έτσι που το πας, δεν πρόκειται με τίποτα να τη βγάλεις καθαρή…

ΥΓ2: Μην τρομάζετε. Φυσικά και θα φάει αρνάκι το Πάσχα ο κόσμος. Απλώς αλλάζει προμηθευτή! Στην περιφέρεια της χώρας ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στους…κτηνοτρόφους, οι οποίοι επί της ουσίας πωλούν σε τιμή χονδρικής… Λύσεις πάντα βρίσκει κανείς…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων