Τις προηγούμενες μέρες εγκαινιάσθηκαν οι εργασίες κατασκευής ενός μικρού αγωγού αερίου, ο οποίος θα συνδέσει τα δίκτυα της Ρουμανίας με το αδελφό κράτος της Μολδαβίας. Στα εγκαίνια, εκτός από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, συμμετείχε και ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger, θέλοντας έτσι να τονίσει τη σημασία που δίνει η Επιτροπή στους διασυνδετήριους αγωγούς μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, μέσω των οποίων θα μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Αντίστοιχης επισημότητας ήταν και τα εγκαίνια εργασιών για αντίστοιχο αγωγό μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Και για να κλείσει το πάζλ, αναμένεται η έναρξη εργασιών για τους αγωγούς μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και Ρουμανίας – Ουγγαρίας. Όλοι αυτοί οι μικρού μήκους και χαμηλού κόστους αγωγοί, θα επιτρέψουν στις χώρες που σήμερα μονοπωλεί το ρωσικό αέριο, να προμηθεύονται αέριο και από άλλες πηγές, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η σποτ αγορά του υγροποιημένου αερίου.
Στην ουσία δηλαδή θα αποτελούν «πελάτες» του αγωγού ΤΑΡ, καθώς μέσω του τελευταίου και της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας, θα μπορούν να τροφοδοτούνται με αέριο από το Σαχ Νενίζ (Κασπίας Αζερμπαϊτζάν), ή με υγροποιημένο που θα αποθηκεύουν στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας κοντά στα Μέγαρα.
Όλα δείχνουν ότι η αναβάθμιση του ελληνικού χώρου και του ελληνικού συστήματος ως υποδομών για τροφοδοσία των χωρών στα βόρεια της Ελλάδας, συντελείται σταδιακά. Η προοπτική αυτή είναι βέβαιο ότι θα φέρει και νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως επίσης η δημιουργία και νέου πλωτού τερματικού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου, τον οποίο σχεδιάζει η ΔΕΠΑ στην περιοχή της Καβάλας.
Τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι μεγάλα, αρκεί και τα επόμενα χρόνια να τηρηθεί η ίδια γραμμή από τους φορείς της εξουσίας.