Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Την μείωση του αφορολόγητου εξετάζει ο Τσακαλώτος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολογήτου άφησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ έθεσε εκ νέου θέμα πολιτικής συμφωνίας και διέψευσε ότι υπάρχει τελεσίγραφο των θεσμών για κλείσιμο της αξιολόγησης εντός 48 ωρών.

Ερωτηθείς, ο υπουργός Οικονομικών, για το αφορολόγητο απάντησε ότι «θα δούμε όλο το πακέτο στην διαπραγμάτευση», προσθέτοντας ότι «κόκκινη γραμμή μας είναι ο κόσμος της εργασίας».

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι υπάρχει τελεσίγραφο από τους δανειστές για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έθεσε εκ νέου θέμα πολιτικής συμφωνίας. Δεν υπάρχει, είπε, τελεσίγραφο των θεσμών για κλείσιμο της αξιολόγησης εντός 48 ωρών, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί είναι πολλοί οι παίκτες και δεν θέλουν νέο 2015 αφού είναι πολλά τα προβλήματα». Για να επιμείνει πως «όσα θέματα παραμένουν σε νομοθετική εκκρεμότητα μπορούν να λυθούν σε δέκα μέρες».

Αναφορικά με την λευκή επιταγή, επανέλαβε πως «ως διαπραγματευτική ομάδα ουδέποτε είχαμε λευκή επιταγή από το κόμμα και την κυβέρνηση». Για να προσθέσει: ας πετύχουμε και δεν με νοιάζει να πάρω ‘”τον μουτζούρη”. Οι δικοί μας άνθρωποι να είναι πιο χαλαροί να περιμένουμε την συνολική λύση.

Ειδικότερα για την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης είπε ότι «πρέπει να κρατήσεις πίσω μερικά πράγματα μέχρι να ανοίξουν κι οι άλλοι τα χαρτιά του. Δεν έχουμε καθυστερήσει στο σύνολο, αλλά σε τρία – τέσσερα πράγματα. Θέλω λύση που θα μπορούμε να την υποστηρίξουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «έχουμε αδικήσει τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα, βάλαμε φόρους γιατί είχαμε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Κατηγόρησε μάλιστα το ΔΝΤ για την στάση του λέγοντας: δεν ζητώ ιδιαίτερη μεταχείριση, ζητώ να είναι το ίδιο σκληροί και με τους Ευρωπαίους για το χρέος, ενώ υπενθύμισε ότι πολλές από τις απαιτήσεις του Ταμείου βασίζονται σε λάθος στοιχεία.

Παίζουν, είπε, ‘’blame game’’, δεν έχουν πάρει απόφαση στο Ταμείο και καθυστερούν επειδή έχουν στο νου τους μην τραβήξει ο Τραμπ την πρίζα. Τους λέω να μην καθυστερούν. H θέση της Κομισιόν είναι ιδία με τη δίκια μας, ότι δηλαδή, τα νέα μέτρα είναι παράλογα.Μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λένε ότι καταρρέει η οικονομία και υποστήριξε ότι κανένας δεν λέει ότι για την καθυστέρηση ευθύνεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο «ως κυβέρνηση έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, το λέει και ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ που μας εκθειάζει για τη φορολόγηση. Θα αφήσουμε αποτύπωμα αν έχουμε περισσότερο χρόνο».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε επίσης στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, που ζητούν περικοπές δαπανών και μείωση της φορολογίας, λέγοντας: όποιος λέει λιγότερες δαπάνες να μου πει από πού θα κόψει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων