Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι η γλουτένη του σιταριού μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εγκεφάλου σε ποντίκια. Η πρόσφατη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία έδειξε ότι η γλουτένη που προστίθεται σε μια δίαιτα χαμηλής ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προκαλεί φλεγμονή στην υποθαλαμική περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ρυθμίζει τον μεταβολισμό.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό προστίθεται επίσης σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η γλουτένη ενδεχομένως να συμβάλει στην περιφερική φλεγμονή στο γαστρεντερικό και το εντερικό νευρικό σύστημα.
Πώς επηρεάζει η γλουτένη τα ανοσοποιητικά κύτταρα του εγκεφάλου
Τα αστροκύτταρα και τα μικρογλοία είναι δύο τύποι ανοσοποιητικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Είναι παρόμοια με τα μακροφάγα, που βρίσκονται στο αίμα και τα οποία παίζουν ρόλο στη φλεγμονή. Η υποθαλαμική περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των μεταβολικών λειτουργιών που ελέγχουν το βάρος και το σάκχαρο στο αίμα.
«Ο εγκέφαλος έχει δύο τύπους ανοσοκυττάρων παρόμοια με τα μακροφάγα στο αίμα», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Άλεξ Ταπς. «Αυτά ονομάζονται αστροκύτταρα και μικρογλοία. Βρήκαμε ότι η γλουτένη καθώς και η HFD (διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά) αυξάνουν τον αριθμό αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Η επίδραση της γλουτένης που προστέθηκε σε [μια] κανονική δίαιτα αύξησε τον αριθμό των κυττάρων στον ίδιο βαθμό όπως αν τα ποντίκια τρέφονταν με HFD. Όταν προστέθηκε γλουτένη στο HFD, ο αριθμός των κυττάρων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο», συμπλήρωσε.
Ο Ταπς σημείωσε επίσης ότι τα ποντίκια και οι άνθρωποι μοιράζονται αρκετούς κοινούς φυσιολογικούς παράγοντες.
«Τα ποντίκια έχουν ένα πολύ παρόμοιο κυκλοφορικό, αναπαραγωγικό, πεπτικό, ορμονικό και νευρικό σύστημα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό η ίδια φλεγμονή που βρήκαμε στα ποντίκια να μπορεί να εμφανιστεί και στον άνθρωπο», μας είπε.
Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε γλουτένη;
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Οτάγκο τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.
«Δεν λέμε ότι η γλουτένη είναι κακή για όλους. Εάν τα άτομα που δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη την κόψουν τελείως, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Συχνά οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν φρέσκα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν συχνά χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη»
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Neuroendocrinology».