Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στον κόσμο έως και 12 τρισ. δολάρια έως το 2050, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η άποψη ότι η ταχεία μετάβαση προς καθαρότερες πηγές ενέργειας είναι δαπανηρή, είναι απαισιόδοξη και λάθος, στη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Οι ερευνητές λένε ότι η πράσινη μετάβαση έχει οικονομικό νόημα λόγω της πτώσης του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Ακόμη και αν είστε αρνητές της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να συμφωνήσετε με αυτό που υποστηρίζουμε», δήλωσε στο BBC ο Ντόιν Φάρμερ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Νέας Οικονομικής Σκέψης στο Oxford Martin School.
«Το κεντρικό μας συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε ολοταχώς με τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, επειδή θα μας εξοικονομήσει χρήματα», τόνισε.
Τα ευρήματα της έκθεσης βασίζονται στην εξέταση ιστορικών δεδομένων για τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων και στη συνέχεια στη μοντελοποίηση του τρόπου με τον οποίο είναι πιθανό να αλλάξουν στο μέλλον.
Τα δεδομένα για τα ορυκτά καύσιμα καταγράφονται εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια και δείχνουν ότι, αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός και η αστάθεια της αγοράς, η τιμή δεν έχει αλλάξει πολύ.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχουν μόνο εδώ και μερικές δεκαετίες, οπότε υπάρχουν λιγότερα δεδομένα. Αλλά σε αυτό το διάστημα οι συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία σημαίνουν ότι το κόστος της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας μειώθηκε ραγδαία, με ρυθμό που πλησιάζει το 10% ετησίως.
Η προσδοκία των επιστημόνων ότι η τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίσει να μειώνεται, βασίζεται σε δεδομένα σχετικά με τις μαζικές επενδύσεις και τις οικονομίες κλίμακας που έχουν καταστήσει άλλες παρόμοιες τεχνολογίες φθηνότερες.
«Η πιο πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι η κλιμάκωση των βασικών πράσινων τεχνολογιών θα συνεχίσει να μειώνει το κόστος τους, και όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε, τόσο περισσότερο θα εξοικονομήσουμε», τόνισε ο Δρ. Ρούπερτ Γουέι, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και ερευνητής στη Σχολή Επιχειρήσεων και Περιβάλλοντος Smith.
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη η φθηνότερη επιλογή για νέα έργα παραγωγής ενέργειας, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αποθήκευσής της και εξισορρόπησης του δικτύου όταν οι αλλαγές στον καιρό οδηγούν σε πτώση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές.
Το 2019, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι το κόστος της επίτευξης του μηδενισμού των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο λίρες. Η έκθεση αυτή αναφέρει ότι το πιθανό κόστος έχει υπερεκτιμηθεί και έχει αποτρέψει τις επενδύσεις.
Οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ότι το κόστος της συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς θα αντιστοιχούσε σε απώλεια του ΑΕΠ έως το 2050 ήταν πολύ απαισιόδοξες, αναφέρουν οι συγγραφείς της έκθεσης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είχε πιθανώς «καθαρό οικονομικό όφελος».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Joule».
ΠΗΓΗ: BBC