Η καλλιέργεια τεχνητού ανθρώπινου δέρματος θα μπορούσε να σταματήσει τον καρκίνο του δέρματος εν τη γενέσει του, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Στη μελέτη της, η επιστημονική ομάδα κατάφερε να εμποδίσει την ανάπτυξη διεισδυτικού καρκίνου του δέρματος χρησιμοποιώντας τεχνητό ανθρώπινο δέρμα.
Το τεχνητό δέρμα που ανέπτυξαν οι ερευνητές θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος βλάπτει τις δομές του δέρματος και καταλαμβάνει τα υγιή κύτταρα. Σε ένα υγιές σώμα, τα δερματικά κύτταρα δεν εισβάλλουν στο υποδόριο όταν προκύπτει δερματική βλάβη. Αντίθετα, παράγουν νέα στρώματα δέρματος. Όταν όμως εμφανίζονται καρκινικά κύτταρα, τα δερματικά κύτταρα δεν σέβονται πλέον τα όρια μεταξύ των δερματικών στρωμάτων και αρχίζουν να εισβάλλουν το ένα στο άλλο. Αυτό ονομάζεται διεισδυτική ανάπτυξη (invasive growth). Η παρεμπόδιση της διεισδυτικής ανάπτυξης θα περιόριζε την εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος και οι συγγραφείς της νέας μελέτης πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω του μονοπατιού TGF βήτα.
«Μελετήσαμε ένα από τα μονοπάτια σηματοδότησης των κυττάρων, το λεγόμενο μονοπάτι TGF βήτα. Αυτό το μονοπάτι παίζει κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία του κυττάρου με το περιβάλλον του και ελέγχει την κυτταρική ανάπτυξη και διαίρεση», εξηγεί ο Χανς Γουάνταλ, καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
«Εάν αυτοί οι μηχανισμοί καταστραφούν, το κύτταρο μπορεί να μετατραπεί σε καρκινικό κύτταρο και να εισβάλει στον περιβάλλοντα ιστό», σημείωσε.
Υπάρχουν ήδη διαθέσιμα φάρμακα που μπορούν να μπλοκάρουν το μονοπάτι TGF και το επόμενο βήμα είναι αυτή τεχνική να δοκιμαστεί σε ένα μοντέλο καρκίνου του δέρματος. Σε αυτό μπορεί να χρησιμεύσει το νέο τεχνητό δέρμα.
Μέχρι στιγμής, το τεχνητό ανθρώπινο δέρμα που δημιούργησαν οι ερευνητές μοιάζει και λειτουργεί σχεδόν όπως το πραγματικό και έχει κατασκευαστεί από τεχνητά, γενετικά τροποποιημένα κύτταρα ανθρώπινου δέρματος. Τα δερματικά κύτταρα παράγονται σε υποδόριο ιστό από το κολλαγόνο. Αυτό τα κάνει να αναπτύσσονται σε στρώματα, ακριβώς όπως το πραγματικό ανθρώπινο δέρμα. Προηγουμένως, οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν μοντέλα ποντικών στις περισσότερες μελέτες αυτού του είδους. Με τη χρήση τεχνητού ανθρώπινου δέρματος, οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι δοκιμές αυτές μπορούν πλέον να γίνουν και σε ανθρώπινο ιστό.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Signaling».
ΠΗΓΗ: Studyfinds
Πηγή: ertnews.gr