Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αποδεικνύει ότι το Κερκυραϊκό ελαιόλαδο που είναι υψηλά φαινολικό, βοηθά τους ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ.
Όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα μονάδας παραγωγής κερκυραϊκού λαδιού της οικογένειας Δαφνή στον Άη Μαθιά, “η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και να επεκτείνει μελέτες που πριν δυο χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από τις ερευνητικές ομάδες της καθηγήτριας κας Μ. Τσολάκη (Ιατρική ΑΠΘ) και Π. Μαγιάτη (Φαρμακευτική ΕΚΠΑ) με τη χρήση ελληνικού ελαιολάδου με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες”.
Ο Σπύρος Δαφνής μιλώντας στην ΕΡΤ ΚΕΡΚΥΡΑΣ τόνισε ότι είναι η πολλοστή φορά που παρέχει ελαιόλαδο παραγωγής του για τη διεξαγωγή ερευνών που στοχεύουν στη διερεύνηση τόσο της θετικής επίδρασης σε ασθενείς με Alzheimer όσο και σε ασθενείς με λευχαιμία. Όπως είπε, “τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα οδηγούν βήμα – βήμα στο χαρακτηρισμό του πολυφαινολικού ελαιολάδου ως “φαρμακευτικό τρόφιμο”.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: “Στην πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες από τις ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα με επικεφαλής την καθηγήτρια Amal Kaddoumi του Πανεπιστημίου Auburn (ΗΠΑ) μελέτησαν και συνέκριναν δυο ελαιόλαδα, ένα ελληνικό υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες και ένα ιταλικό ραφιναρισμένο με μηδενική περιεκτικότητα σε φαινόλες σε εικοσιπέντε ασθενείς για περίοδο έξι μηνών, με καθημερινή κατανάλωση 30 ml (2 κουταλιές της σούπας). Το ελληνικό ελαιόλαδο της οικογένειας Δαφνή από τον Αγ.Ματθαίο Κέρκυρας, αποκλειστικά ποικιλίας Λιανολιά Κέρκυρας, επιλέχθηκε από την Αμερικανική ομάδα ερευνητών λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας στις φαινόλες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη… Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer. Προηγούμενα ευρήματα σε μοντέλα ποντικιών με AD είχαν περιγράψει την ευεργετική επίδραση του υψηλά φαινολικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έναντι της νόσου AD, βελτίωση της λειτουργίας του BBB και της μνήμης και μείωση του β-αμυλοειδούς του εγκεφάλου (Aβ)… Το ελληνικό υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο βελτίωσε σημαντικά την κλινική βαθμολογία άνοιας (CDR) και τις βαθμολογίες στα τεστ συμπεριφοράς και μνήμης. Επίσης μείωσε τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και βελτίωσε τη λειτουργική συνδεσιμότητα των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου… Επιπλέον και τα δυο ελαιόλαδα μείωσαν σημαντικά τις αναλογίες Aβ42/Aβ40 και p-tau/t-tau, υποδηλώνοντας ότι και τα δύο επίδρασαν στην κάθαρση του αμυλοειδούς (Aβ)… Αυτή η μελέτη ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια περαιτέρω κλινικών δοκιμών για την αξιολόγηση των προστατευτικών επιδράσεων του ελαιολάδου έναντι της AD και του πιθανού ρόλου του στην πρόληψη της μετατροπής της MCI σε AD. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που το ελληνικό υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο και ιδίως το κερκυραϊκό ελαιόλαδο επιβεβαιώνει τη σπουδαία φήμη που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μέσω της διεξαγωγής μιας ακόμα κλινικής μελέτης από διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού
* Η πλήρης επιστημονική μελέτη είναι δημοσιευμένη στο: Kaddoumi, A.; Denney, T.S., Jr.; Deshpande, G.; Robinson, J.L.; Beyers, R.J.; Redden, D.T.; Praticò, D.; Kyriakides, T.C.; Lu, B.; Kirby, A.N.; Beck, D.T.; Merner, N.D. Extra-Virgin Olive Oil Enhances the Blood–Brain Barrier Function in Mild Cognitive Impairment: A Randomized Controlled Trial. Nutrients 2022, 14, 5102. https://doi.org/10.3390/nu14235102
https://www.mdpi.com/2072-6643/14/23/5102…”