H απόσυρση της τροπολογίας Μενέντεζ που θέτει προϋποθέσεις στην πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν συνεπάγεται αυτόματα τετελεσμένη απόφαση ότι η Τουρκία θα πάρει το οπλικό σύστημα. «Ο γερουσιαστής Μενέντεζ είναι αποφασισμένος να θέσει μπλόκο στην Τουρκία, κάτι που πρακτικά μπορεί να κάνει, ακόμη και εάν δεν περάσει η τροπολογία του Κρις Πάπας στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και ακόμη και εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν τη Γερουσία στις εκλογές που έρχονται και ο ίδιος γίνει νούμερο δύο στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας» ενημερώνει από την Ουάσιγκτον η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ. Την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες υπάρχει η ενημέρωση πως «Δεν αποκλείεται συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ»
Όπως σημειώνει, η Λένα Αργύρη, «η τροπολογία Μενεντεζ έμεινε εκτός, μαζί με ένα άλλο τεράστιο πακέτο τροπολογιών που δεν μπήκαν στο τελικό κείμενο». Όσον αφορά για το τι σημαίνει αυτό από εδώ και πέρα για την Τουρκία και τα F-16 εξηγεί πως «Μετά τις εκλογές – τις ενδιάμεσες του Νοεμβρίου – θα συζητηθεί το τελικό πακέτο Βουλής και Γερουσίας το οποίο θα γίνει και νόμος του κράτους και όλες οι πιέσεις τώρα θα επικεντρωθούν στο να παραμείνει η τροπολογία του Κρις Πάπας. Η αλήθεια είναι ότι είναι λιγότερες πια οι πιθανότητες να περάσει η τροπολογία, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι αδύνατον γιατί μαζί με τις τεράστιες πιέσεις των Τούρκων υπάρχουν αντιστοίχως και τεράστιες πιέσεις του Ελληνοαμερικάνικου λόμπι και του ισχυρού συστήματος που το στηρίζει»
Όπως υπογραμμίζει«Θα δοθεί μια τεράστια παρασκηνιακή μάχη τις επόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος ο Γερουσιαστής Μενεντεζ όπως μας μεταφέρθηκε εχθές είναι αποφασισμένος να θέσει μπλόκο στην Τουρκία»
Δεν αποκλείεται συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα στη διευρυμένη Σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ, συναντήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. «Υπήρξε και μία φήμη για πιθανή συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ», κάτι για το οποίο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, «υπάρχει πρόθεση από την τουρκική πλευρά, ωστόσο ακόμη η ελληνική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει». Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο θα είναι εδώ και αύριο για την δεύτερη ημέρα της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας, οπότε τίποτε δεν αποκλείεται αλλά και τίποτε δεν επιβεβαιώνεται.
Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Όπως ενημερώνει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες
«Αρχικά ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει η συνάντηση 15 λεπτά, τελικά κράτησε 22. Ο Στόλτενμπεργκ παρότι είναι αυστηρός με τα χρονοδιαγράμματά του βγήκε εκτός προγράμματος. Συζήτησαν για θέματα που αφορούν στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε την συνδρομή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας και καταδίκασε κάθε αναθεωρητισμό που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ, κράτησε τις ισορροπίες όπως κάνει συνήθως, αν και όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές αυτό δεν είναι πάντα δίκαιο».