«Η πρόταση του κ. Τσίπρα για σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Λογοδοσίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027 θα είχε ενδιαφέρον στην περίπτωση που δεν υπήρχε ήδη θεσμοθετημένο ένα ξεκάθαρα ταξικό πλαίσιο -εθνικό και κοινοτικό- διαχείρισης αυτών των κεφαλαίων», υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25.
Όπως αναφέρει, «το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον ευφάνταστο τίτλο “Ελλάδα 2.0”, έχει θεσμοθετηθεί από την Μητσοτάκης Α.Ε., και σε συμφωνία με τις κοινοτικές πρακτικές, συνιστώντας ένα πολύ σφιχτό πλαίσιο που διοχετεύει, εν τέλει, τα κεφάλαια μόνο στους ολίγους μεγάλους και εκλεκτούς». «Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων μένουν εκτός ως μη πιστοληπτικά ικανοί. Η σύσταση λοιπόν ενός τέτοιου παρατηρητηρίου, ουσιαστικά θα επιβλέπει εάν πληρούνται οι ταξικοί -ήδη θεσμοθετημένοι- όροι του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ», συμπληρώνει.
«Ταυτόχρονα, όπως ήδη βλέπουμε να συμβαίνει και στην περίπτωση της Ιταλίας, η τρόικα εγκαθιδρύεται μέσα από τέτοιους ταξικούς μηχανισμούς στις μεταδημοκρατίες της Ευρώπης και ως εκ τούτου εμείς, ως ΜέΡΑ25, δεν θα νομιμοποιήσουμε ένα ταμείο -όπως άλλωστε δεν κάναμε και εξ’ αρχής- που συνιστά την ταφόπλακα της οποιασδήποτε προοπτικής για μια δημοκρατική Ευρώπη, μια Ευρώπη της Πράσινης Κοινής Ευημερίας για τους πολλούς και όχι για την ολιγαρχία δίχως σύνορα. Στην κατεύθυνση αυτή, η ίδια η ταξική και τοξική δομή του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορεί να βοηθήσει», τονίζει το ΜέΡΑ25.
«Μας προξενεί επιπλέον εντύπωση που από τη μια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπορεύεται με την Μητσοτάκης Α.Ε. σε ζητήματα “μεγάλων επενδύσεων”, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το έγκλημα του Ελληνικού που χαρίστηκε στον κ. Λάτση, ενώ από την άλλη επιχειρεί τάχα μου δήθεν να δείξει θεσμική αντίσταση μέσω δημιουργίας κοινοβουλευτικών επιτροπών», προσθέτει και καταλήγει: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα και προς πάσα κατεύθυνση, μόνο η ρήξη με την ολιγαρχία που κινεί τα νήματα των μνημονιακών αυτών κομμάτων και κυβερνήσεων είναι ο σίγουρος δρόμος για πραγματική λογοδοσία».