Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Μέρκελ για κορωνοϊό: Δεν πρέπει να έχουμε μοναξιά τα Χριστούγεννα

Η καγκελάριος αιτιολογεί την αναγκαιότητα των νέων περιορισμών που ισχύουν από σήμερα στη Γερμανία. Στόχος τους είναι η μείωση των κρουσμάτων και ένας “υποφερτός” Δεκέμβριος. Οι περιορισμοί θα παραμείνουν για μήνες.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, το απόγευμα της Δευτέρας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αιτιολόγησε την αναγκαιότητα των νέων περιορισμών που θα ισχύουν για ένα μήνα. Όπως επισήμανε, ο αριθμός των κρουσμάτων εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους αυξήθηκε στα 127,8. Σε 75% των περιπτώσεων οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν τις επαφές που είχαν ασθενείς. Προκειμένου να ανακτήσουν αυτή την ικανότητα θα πρέπει αυτός ο αριθμός να μειωθεί γύρω στα 50. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, σύμφωνα με την καγκελάριο, με τη μείωση των επαφών των ανθρώπων κατά 75%.

Δεδομένου ότι θα έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, τα νέα μέτρα έπρεπε να αφορούν άλλους τομείς. Με αυτό το σκεπτικό, αιτιολόγησε η καγκελάριος, αποφασίστηκε η επιβολή του νέου μερικού lockdown στην εστίαση, τα ξενοδοχεία, τον αθλητισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως και ο περιορισμός του αριθμού των ατόμων σε ιδιωτικές συναθροίσεις.

Όχι σε “ημίμετρα”

Η κ. Μέρκελ έδειξε κατανόηση για το ό,τι πολλοί πολίτες αντιδρούν στα νέα μέτρα με “αμφιβολίες, επιφυλακτικότητα, άρνηση” και είναι απογοητευμένοι από τη μακρά διάρκεια της πανδημίας. Η κατάσταση δεν πρόκειται όμως να αλλάξει τους επόμενους μήνες, δηλαδή μέχρι να διατεθεί εμβόλιο. Ως τότε “ο ιός θα τιμωρεί ημίμετρα”, τόνισε, για να παρομοιάσει την πανδημία με θεομηνία που συμβαίνει μια φορά κάθε αιώνα. Η συνεπής εφαρμογή των περιορισμών θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει ως “κυματοθραύστης”.

“Σε περίπτωση που επιτευχθεί ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις για έναν υποφερτό Δεκέμβριο”, είπε η καγκελάριος καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι και σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνουν σε ισχύ μέτρα προστασίας: “Την 1η Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα”, προειδοποίησε. Αν και “τα Χριστούγεννα θα γίνουν υπό συνθήκες κορονοϊού, δεν θα πρέπει να γίνουν Χριστούγεννα στη μοναξιά”, δήλωσε, εννοώντας τους ηλικιωμένους αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που την άνοιξη ζούσαν σε συνθήκες απομόνωσης.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων