Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Μέρκελ προς Πούτιν: Είναι λυπηρό που σήμερα δεν έχουμε παύση πυρός στην Ουκρανία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με την αφορμή της εορτής της 70ης επετείου της Μεγάλης Νίκης απέναντι στα στρατεύματα των Ναζί, η γερμανίδα καγκελάριος βρέθηκε στη Μόσχα, την επομένη των εορτασμών, αφού οι Δυτικοί δεν συμμετέχουν καταγγέλοντας τη Ρωσία ότι στηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που οι ρωσικές αρχές διαψεύδουν. Σε δηλώσεις της σχετικά με την επέτειο εξέφρασε τη λύπη της που σήμερα  «εξακολουθεί να μην υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία».

«Σήμερα εξακολουθεί να μην υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία», δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών της, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ρώσο ομόλογό της Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρά το γεγονός ότι μια εκεχειρία τέθηκε επισήμως σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά τις συμφωνίες Μινσκ-2 με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης ανάμεσα στο Κίεβο και φιλορώσους αυτονομιστές, η Α. Μέρκελ σημείωσε ότι «Καθημερινά λαμβάνουμε αναφορές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που εξηγούν με αντικειμενικό τρόπο γιατί δεν γίνεται σεβαστή η κατάπαυση του πυρός».

Ωστόσο κράτησε ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές σημειώνοντας ότι «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η μία πλευρά σέβεται 100% τους όρους της συμφωνίας (για την κατάπαυση του πυρός) και η άλλη δεν τους σέβεται» και πρόσθεσε ότι «Είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Ελπίζαμε ότι θα επιτυγχάνετο μια κατάπαυση του πυρός. Όμως δυστυχώς αυτό δεν συνέβη».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων