Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Μέρκελ: Θα κάνω το εμβόλιο όταν έρθει η σειρά μου

Η πανδημία κυριάρχησε στο 15ο κατά σειρά και τελευταίο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία αποχωρεί το επόμενο φθινόπωρο από τον θώκο. Ασκώντας οξύτατη κριτική στους αρνητές του κορωνοϊού και στους συνωμοσιολόγους, η Μέρκελ προειδοποίησε πως «αυτές οι μέρες και εβδομάδες –δεν υπάρχει κάτι να εξωραΐσουμε– είναι δύσκολοι καιροί για τη χώρα μας. Και έτσι θα παραμείνει η κατάσταση για κάποιο διάστημα». Σε έναν απολογισμό της θητείας της, παραδέχθηκε ότι το 2020 ήταν μακράν το δυσκολότερο από τα 15 χρόνια που ασκεί την εξουσία. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού των πολιτών κάνει το 2021 χρονιά «ελπίδας» και αποκάλυψε ότι η ίδια θα εμβολιαστεί «όταν θα είναι η σειρά μου». «Σε εννέα μήνες θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές· και δεν θα είμαι υποψήφια», είπε η 66χρονη πολιτικός.

Ενώ αρχικά η πολιτική της στον τομέα είχε χαρακτηριστεί επιτυχημένη, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας απέτυχε παταγωδώς. Υπενθυμίζεται ότι επί αρκετές εβδομάδες προσπαθούσε να πείσει τους επικεφαλής των κρατιδίων να αυστηροποιήσουν το μίνι lockdown, το οποίο δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την ταχύτατη διασπορά του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χθες ότι θέλει να ερευνήσει διεξοδικά το εμβόλιο της AstraZeneca και να μην επιδείξει τη σπουδή της Βρετανίας. Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν, πάντως, να ελπίζουν σε εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του εμβολίου της BioNTech, αφού με βάση ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel η παρασκευάστρια εταιρεία με έδρα το Μάιντς κατέθεσε αίτηση στην ΕΜΑ για αλλαγή των όρων έγκρισης. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι από μια αμπούλα μπορούν να παραχθούν συχνά έξι αντί πέντε δόσεων. Στην περίπτωση της Γερμανίας, αυτό θα σήμαινε ότι ανά εβδομάδα θα μπορούσαν τον Ιανουάριο να χορηγούνται 800.000 αντί για 670.000 δόσεις του εμβολίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων