Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Follow @Sp_Rizopoulos
Η πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως «νιώθει ασφαλής» με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκε και στην πράξη. Με το σύνολο των 153 βουλευτών της συμπολίτευσης και χωρίς να σημειωθούν διαρροές, πέρασαν χθες τα 13 προαπαιτούμενα προκειμένου να πάρει η χώρα τη δόση του 1 δις ευρώ μέχρι την Παρασκευή.
Ο πρώτος δύσκολος κύκλος που είχε μπροστά του ο Τσίπρας φαίνεται πως κλείνει εδώ και η κυβέρνηση θα περάσει «καλά χριστούγεννα», κάτι που δεν ήταν εξ αρχής αυτονόητο και δεν ήταν λίγοι αυτοί που στοιχημάτιζαν πως θα υπάρξουν εξελίξεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Φαίνεται ωστόσο πως μέχρι στιγμής ο Τσίπρας ελέγχει το «παιχνίδι» και πέρασε τους πρώτους «κάβους» χωρίς απώλειες.
Ωστόσο τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά και με την έλευση του νέου έτους θα πρέπει να επιλυθούν τα μεγάλα «αγκάθια» για ασφαλιστικό, φορολογικό και ειδικότερα το φορολογικό των αγροτών, και για εκείνα τα «κόκκινα δάνεια» που προς το παρόν εξαιρούνται από τις αγοραπωλησίες των funds. Ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση η χθεσινή αναφορά του Τσακαλώτου στο θέμα λέγοντας πως «η κυβέρνηση ίσως δεν μπορέσει να σώσει όσους πρέπει όταν έρθει η ώρα το Φεβρουάριο για τη ρύθμιση των υπόλοιπων κόκκινων δανείων».
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως το διάστημα από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα είναι «μήνας της κολάσεως» καθώς όλα τα παραπάνω ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν ώστε να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση που είναι και όρος για την έναρξη της συζήτησης για την τύχη του ελληνικού χρέους.
Σε εκείνη τη φάση είναι βέβαιο πως θα δοκιμαστεί εκ νέου η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, παρά το «μασάζ» που έχει ξεκινήσει με την κατάθεση του «παράλληλου προγράμματος» για τη διεύρυνση των κατηγοριών πολιτών που μπορούν να στηριχθούν με διάφορες παροχές (ασφάλιση, ηλεκτροδότηση, συσσίτια, κλπ). Από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο κοινοβουλευτικό crash test του Φεβρουαρίου θα εξαρτηθεί και η τύχη της παρούσας κυβέρνησης με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά.
Πάντως σε μια χρονική στιγμή που θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, τυχόν απώλεια κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν συνεπάγεται αυτόματα και εκλογές. Διότι αν χαθεί εκ νέου χρόνος για εκλογές θα πάνε ξανά όλα πίσω, μεταξύ δε αυτών και θέματα για τα οποία αγωνιά ιδιαίτερα η Ελλάδα, όπως η εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο από την ΕΚΤ και η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι. Έτσι το δίλημμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του θα είναι « ή ψηφίζετε ή με πάτε σε οικουμενική». Μένει να δούμε την απάντηση…
ΥΓ: Το να μεταφέρεις πρόσφυγες και μετανάστες από γήπεδο σε γήπεδο προφανώς και δεν μπορεί να συνιστά μεταναστευτική πολιτική. Κι αυτό είναι ίσως το κρισιμότερο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί αυτή την ώρα ο Τσίπρας, γνωρίζοντας πως αν «του σκάσει στα χέρια», μετά η κατάσταση θα πάρει τη μορφή ντόμινο.