Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Μετά το Grexit;

Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ανέδειξαν νέα κυβέρνηση και από τότε ακούμε συνεχώς ένα νέο όρο που συμβολίζει την έξοδό μας από την Ευρώπη: Grexit. Αυτή η λέξη έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και απασχολεί σχεδόν όλους τους Έλληνες. Όμως εδώ και λίγο καιρό ο όρος εμφανίστηκε και στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά το νομοσχέδιο Κοντονή που καταργεί το αυτοδιοίκητο των ομάδων προκαλώντας αντιδράσεις σε UEFA και FIFA. Επομένως υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τις συνέπειες να είναι πολλές και σημαντικές. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι έπεται αυτής της κίνησης.

Αποκλεισμός Εθνικής:

Μετά την ψήφιση του νομοσχέδιού αυτομάτως η Ελλάδα αποκλείεται από τα προκριματικά του Euro 2016 και βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την συμμετοχή της στην κλήρωση για τα προκριματικά του Mundial για το 2020. Οι Έλληνες δεν θα έχουν το στόχο της εμφάνισης με το εθνόσημο και δεν θα προσπαθούν να ξεχωρίσουν σε Super League και εξωτερικό. Επίσης σε περίπτωση επιστροφής η Ελλάδα θα έχει πέσει πολλές θέσεις στην ειδική κατάταξη των χωρών και θα γκρεμίσει όλα τα επιτεύγματα της προηγούμενης ποδοσφαιρικής γενιάς. Συμπέρασμα: Η Εθνική 10 χρόνια πίσω!

Αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

Αυτή η συνέπεια αφορά άμεσα μόνο τις μεγάλες ομάδες αλλά έμμεσα επηρεάζει ολόκληρο το πρωτάθλημα. Οι ισχυροί δεν θα μπορούν να δώσουν το παραπάνω κίνητρο της Ευρώπης στους παίκτες παρά μόνο την κατάκτηση του πρωταθλήματος ενώ οι ανίσχυροι δεν θα προσπαθούν να σπάσουν την κυριαρχία των μεγάλων προκειμένου να αγωνιστούν στην Ευρώπη. Επίσης όλα τα αστέρια της Super League θα αναζητήσουν το μέλλον τους στο εξωτερικό ή θα μείνουν έχοντας τρελές εισπρακτικές απαιτήσεις.

Υποτίμηση ΕΠΟ:

Η υποτίμηση της ομοσπονδίας και ο αποκλεισμός της μετατρέπει το πρωτάθλημα σε ξέφραγο αμπέλι. Η ΕΠΟ δεν θα έχει την δυνατότητα να καταφύγει στην UEFA για να την βοηθήσει με την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα χάσει την λιγοστή δύναμή της και δεν θα έχει δικαίωμα συνδιάλεξης και ανταλλαγής απόψεων με άλλες ομοσπονδίες λόγω του αποκλεισμού της από την UEFA.

Οικονομική κατάρρευση:

Άφησα το σημαντικότερο για το τέλος. Οι ελληνικές ομάδες βασίζουν το προϋπολογισμό τους στα τηλεοπτικά δικαιώματα και στις χορηγίες. Με το Grexit αυτά τα δύο θα μειωθούν αισθητά και ο προϋπολογισμός των ομάδων θα καταστραφεί. Οι μισθοί των παικτών θα πέσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα λόγω έλλειψης χρημάτων και οι μεταγραφές θα ελαχιστοποιηθούν. Υπό αυτές τις συνθήκες στο επόμενο πρωτάθλημα οι μισές ομάδες θα αποχωρήσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Αλλά θα μείνουν όσες ομάδες είναι οικονομικά υγιείς και θα μπορούν να ανταπεξέλθουν των εξόδων τους. Ουσιαστικά θα έχουμε ένα πρωτάθλημα με λιγότερες αλλά οικονομικά εύρωστες ομάδες που θα παλεύουν για ένα πρωτάθλημα.

Επειδή κάθε απόφαση έχει δύο πλευρές ας δούμε και κάποιες θετικές συνέπειες.

Ανάπτυξη ακαδημιών:

Οι ομάδες που θα παραμείνουν στο πρωτάθλημα θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν νέες ενδεκάδες λόγω των πολλών αποχωρήσεων. Η έλλειψη χρημάτων για μεταγραφές θα τις οδηγήσει στην τακτική να προωθήσουν πολλά παιδιά από τις ακαδημίες τους. Άρα θα αναγκαστούν να στηρίξουν την ύπαρξή τους στην ανάπτυξη των ακαδημιών τους. Οι υπανάπτυκτες ακαδημίες είναι ένα από τα πολλά μελανά σημεία του ελληνικού ποδοσφαίρου και τώρα υπό τον κίνδυνο της καταστροφής θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ουσιαστικά πρόκειται για μακροχρόνια συνέπεια διότι οι ακαδημίες δεν βελτιώνονται από την μία μέρα στην άλλη. Αυτό όμως δεν μειώνει την σημασία του εγχειρήματος.

Έλληνες παίκτες στην Super League:

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε συχνά προπονητές και παράγοντες να μην εμπιστεύονται τους Έλληνες παίκτες και να ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων για να φέρουν παίκτες από το εξωτερικό. Με το grexit οι περισσότεροι ξένοι θα αφήσουν τις ομάδες δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες παίκτες να δείξουν την αξία τους. Οι ομάδες δεν θα στηρίζονται σε πολλούς ξένους και λίγους Έλληνες αλλά σε πολλούς Έλληνες και σε λίγους ή σε κανένα ξένο. Προσωπικά θέλω οι Έλληνες ποδοσφαιριστές να παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το νομοσχέδιο Κοντονή και οι συνέπειές του μπορούν να αλλάξουν το ρου της ελληνικής ποδοσφαιρικής ιστορίας. Το θέμα είναι αν το αλλάξουν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Οι συνέπειες ενός ποδοσφαιρικού grexit πολλές και καταστροφικές. Ομάδες , ομοσπονδία και εθνική πάνε πολλά χρόνια πίσω. Όμως πίσω από τις στάχτες υπάρχουν θετικά μηνύματα που μπορούν να ωφελήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπορούν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της καταστροφής που έρχεται απειλητικά; Το επόμενο επεισόδιο του ποδοσφαιρικού grexit στην Βουλή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων