Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Μετά το Πάσχα τελικά το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Μετά το Πάσχα μετατίθεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση των 120 δόσεων. Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά έβαλε στον «πάγο» το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, το οποίο είχε προαναγγελθεί ότι θα κατετίθετο αυτές τις ημέρες στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιζόταν έως τη Μεγάλη Τρίτη.

Κυβέρνηση και θεσμοί συνεχίζουν να συζητούν για την τελική μορφή της ρύθμισης ωστόσο τα βασικά σημεία θεωρείται ότι έχουν κλειδώσει σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις ένταξης, τη διαγραφή των προσαυξήσεων και τη διαμόρφωσης της βασικής οφειλής.

Οι δανειστές θεωρούν τα κριτήρια της ελληνικής πρότασης δεν εκπληρώνουν απολύτως την στόχευση της ρύθμισης, να βοηθήσει δηλαδή όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Το γεγονός ότι θα υπάρχουν μόνο εισοδηματικά κριτήρια θεωρούν ότι αφήνει περιθώρια να παρεισφρήσουν στην δήλωση στρατηγικοί κακοπληρωτές που κόπηκαν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ζητούν συνεπώς περισσότερα «φίλτρα» γι’ αυτούς που θα ευνοηθούν από τη ρύθμιση και με μείωση προσαυξήσεων και προστίμων αλλά και με πολύ περισσότερες δόσεις από τις 12 έως 24 της πάγιας ρύθμισης.

Πλέον οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία αναμένεται (καλώς εχόντων των πραγμάτων) να πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή τον Μάιο, αφού προηγουμένως συζητηθούν με τους τεχνοκράτες των δανειστών στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία ξεκινά επισήμως στις 6 Μαΐου με την άφιξη των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών στην Αθήνα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων