Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Faisal Jeber συνέλαβε και ανέκρινε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια της μάχης για τη Μοσούλη. Τώρα αναλαμβάνει μια νέα μάχη που θα μπορούσε να είναι εξίσου σημαντική για το μέλλον της πόλης.
Ο 47-χρονος Ιρακινός γεωλόγος προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ιστορικές τοποθεσίες που υπέστησαν βλάβη κατά τη διάρκεια της βίαιης τριετούς κυριαρχίας της τζιχαντικής ομάδας στη βόρεια ιρακινή πόλη.
Ανακατασκευάζοντας τα κτίρια, τα οποία όπως λέει, έδωσαν στη Μοσούλη την ψυχή και την ταυτότητά της πριν από τον πόλεμο, ο Jeber ελπίζει επίσης να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του κοινωνικού της ιστού.
Εντούτοις, η αναγέννηση της πόλης θα μπορούσε να διαρκέσει για μια γενιά, αν λάβει σάρκα και οστά, διατείνεται ο Jeber, και είναι αβέβαιο για την εικόνα που θα έχουν η Μοσούλη καθώς και άλλες ιρακινές πόλεις που έχουν ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Ο τρόπος με τον οποίο θα ανασυνταχθεί η ταυτότητα της Μοσούλης θα βοηθήσει να καθοριστεί εάν οι Ιρακινοί ηγέτες μπορούν να εγκαθιδρύσουν την ειρήνη σε μια χώρα που μαστίζεται από τη δράση των τζιχαντιστών και μια ατέρμονη αιματοχυσία την τελευταία δεκαετία.
«Το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) προσπάθησε σκληρά να καταστρέψει την ταυτότητα της Μοσούλης, καταστρέφοντας τα πάντα και καθιστώντας τη άχρωμη», δήλωσε ο Faisal στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Χρησιμοποιώ αυτή την τελευταία πτυχή, προσπαθώντας να την αντιστρέψω με στόχο να ενώσω την πόλη μου και ίσως όλη τη χώρα».
Πριν από τον πόλεμο, η Μοσούλη ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, γνωστή για την ποικιλομορφία της, τον θρησκευτικό συντηρητισμό και τον εθνικισμό της. Μετά την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, μεταμορφώθηκε σε μια βάση για την Αλ Κάιντα και την Σουνιτική εξέγερση.
Από τη στιγμή που κατέλαβαν τη Μοσούλη το 2014, ενόψει της κατάρρευσης του ιρακινού στρατού, οι μαχητές του ISIS έκαψαν μνημεία και εκδίωξαν συστηματικά κοινότητες που είχαν ζήσει μαζί για αιώνες.
Μετά την ήττα των τζιχαντιστών στη Μοσούλη αυτό το μήνα, έπειτα από τη συντονισμένη από τις ΗΠΑ εκστρατεία, οι διαφημιστικές πινακίδες έχουν εκ νέου τοποθετηθεί σε έναν κεντρικό δρόμο που χαρακτηρίζει την πόλη ως λίκνο του πολιτισμού και παρουσιάζει ορόσημα που χρονολογούνται από τις μέρες της Μεσοποταμίας.
Είναι, τονίζει ο Jeber, μια μοναδική στιγμή για την ανοικοδόμηση της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της Μοσούλης που θα συμβάλει τα μέγιστα στην καταπολέμηση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού.
«Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία και είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνουμε, γιατί αν μιλούσατε με κάποιον ντόπιο για τον ISIS, κανείς δεν θα τον δεχόταν, αλλά τώρα οι άνθρωποι αυτοί βγήκαν από μια ριζοσπαστική μουσουλμανική εμπειρία, είναι σοκαρισμένοι», συμπλήρωσε ο 47χρονος «αναστηλωτής» της ιρακινής πόλης.
«Είτε το κάνουμε φέτος και χρησιμοποιούμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία είτε χάνουμε για πάντα. Έχουμε ένα πολύ στενό περιθώριο».
Πράγματι, το Ιράκ και ιδιαίτερα η Μοσούλη, καλείται να ανοικοδομηθεί σχεδόν από τις στάχτες του και να επανέλθει άμεσα στην όποια κανονικότητα από μια εφιαλτική τζιχαντική εμπειρία, με την τελευταία να αποτελεί το τρανότερο δίδαγμα για αποφυγή δημιουργίας ανάλογων συνθηκών στο μέλλον. Ταυτόχρονα, εάν και εφόσον η πολυπολιτισμικότητα και η κατ’ αναλογίαν θρησκευτική ελευθερία επανέλθουν στο Ιράκ, τότε η χώρα θα αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής που μαστίζονται από τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.
Πηγή: Reuters