Σχεδόν δύο χρόνια από την ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, και η ζωή χιλιάδων παιδιών, που βρέθηκαν στις πιο σκοτεινές διαδρομές και δύσκολες δοκιμασίες της μεταναστευτικής κρίσης, έχει αλλάξει.
Πίσω από τους εντυπωσιακούς αριθμούς που δείχνουν τη βελτίωση της κατάστασης, υπάρχουν οι νέες ιστορίες των παιδιών που έφυγαν από τα κρατητήρια, την αστεγία, τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και βρήκαν ένα ασφαλές πλαίσιο για την ψυχοπαιδαγωγική τους ανάπτυξη, είτε στην Ελλάδα είτε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στη χθεσινή απολογιστική συνέντευξη Τύπου, η απελθούσα ειδική γραμματέας και νέα γενική γραμματέας στο υπουργείο Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε σε δράσεις της γραμματείας, όπως η μαζική μεταφορά παιδιών από τα νησιά στην ενδοχώρα, η υλοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης για ασυνόδευτους ανήλικους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, με παράλληλη κατάργηση της προστατευτικής φύλαξης, οι μετεγκαταστάσεις παιδιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η δημιουργία διαμερισμάτων και ξενώνων ημιαυτόνομης διαβίωσης και η υλοποίηση του προγράμματος μεντόρων, όπου πρώην ασυνόδευτοι παρέχουν εξατομικευμένη υποστήριξη στα ασυνόδευτα παιδιά. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης προγραμματίζεται η δημιουργία 200 θέσεων επείγουσας φιλοξενίας.
Ο στόχος
Ο νέος ειδικός γραμματέας κ. Μοσκόφ ανέφερε ότι «η δική μας ενδεχόμενη αποτυχία ως κοινωνία και Πολιτεία να προστατεύσουμε ευάλωτους ανθρώπους είναι η ευκαιρία των εκμεταλλευτών για να τους εντάξουν στα κυκλώματα» και πρόσθεσε ότι «βασικός στόχος είναι να φύγουμε από την ιδρυματική φροντίδα και να περάσουμε σε εναλλακτικές και πιο βιώσιμες προοπτικές ένταξης των παιδιών με εξατομικευμένη υποστήριξή τους ώστε να υλοποιήσουμε τη μεγάλη πρόκληση της ένταξης».
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μετανάστευσης, αρμόδια για την Ενταξη, Σοφία Βούλτεψη, επεσήμανε ότι ανέλαβε τα καθήκοντά της «μέσα σε απόλυτο χρηματοδοτικό κενό, καθώς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα 2014-2020 είχε ολοκληρωθεί, ενώ το νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027 δεν έχει ψηφιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Χρησιμοποιήσαμε αυτόν το χρόνο ώστε να προετοιμάσουμε τα προγράμματά μας που θα ξεκινήσουν να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα συνεχίσουμε με τα ευρωπαϊκά ταμεία», πρόσθεσε. Η Εθνική Στρατηγική για την Ενταξη, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, θα παρουσιαστεί στις επιτροπές της Βουλής. Η κ. Βούλτεψη σημείωσε ότι «για πρώτη φορά εντάσσεται το στάδιο της προένταξης και το αποδέχτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αυτό κρίθηκε αναγκαίο, ώστε να γίνεται ομαλά η ένταξη».
Για τον Ελαιώνα
Η δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα, που είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει ως ενταξιακή, θα κλείσει, όπως επιβεβαίωσε η κ. Βούλτεψη, έπειτα από αίτημα του Δημάρχου Αθηναίων και θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργείου με τον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να αποφασιστεί το πότε θα γίνει η μεταφορά των διαμενόντων από τη δομή. Η υφυπουργός πρόσθεσε ότι «είμαστε σε αναζήτηση αν θα υπάρξει νέο κέντρο για την ένταξη ή αν όλες οι ενταξιακές δραστηριότητες θα μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας».