Μόνο ως επιβεβαίωση της real politik μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που συμβαίνει στα νησιά μας εδώ και δύο χρόνια, καθώς το μεταναστευτικό έχει πάψει να αποτελεί νο1 πρόβλημα για τους κατοίκους, η αποσυμφόρηση είναι γεγονός και την ίδια στιγμή με τις νέες δομές που παραδίδονται, αντικαθιστώντας τις παλαιότερες, η χώρα παίρνει τον έλεγχο του ζητήματος στα χέρια της σεβόμενη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει παρευρεθεί τα τελευταία 24ωρα στα εγκαίνια των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στην Λέρο και την Κώ, παρουσία μάλιστα και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό μιλώντας στην ΕΡΤ1 το πρωί της Δευτέρας ο κ. Μηταράκης μίλησε για μια πλέον πιο διαχειρίσιμη κατάσταση, δεδομένου ότι οι δομές στη χώρα είναι πλέον 35 από 121. Το 2019, όπως επισήμανε, στα νησιά υπήρχαν 17.000 άτομα και σήμερα είναι 3.500. «Εικόνες σαν και αυτές που έζησαν τα νησιά μας την περίοδο 2015-2019 ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», είπε ο κ. Μηταράκης, αντίστοιχα στα εγκαίνια των δομών.
Την ίδια ώρα οι τοπικοί άρχοντες των νησιών, βλέποντας τα οφέλη της λειτουργίας των νέων δομών, είναι πλέον θετικά προσκείμενοι στη δημιουργία νέων οργανωμένων και ελεγχόμενων κέντρων.
Διαβάστε ακόμη: Μηταράκης: «Ό,τι δεσμευθήκαμε απέναντι στους νησιώτες, το πραγματοποιήσαμε»
Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν και η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου στα εγκαίνια των εν λόγω δομών ο οποίος «ξόρκισε» την δωρεάν πολιτική και μίλησε για τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται για το καλό της κοινωνίας. Μιλάμε για αποφάσεις που βρίσκονται ενάντια στις «φωνές» που μοιράζουν ελπίδα μόνο και μόνο για να συντηρούνται οι ίδιοι στην επιφάνεια.
Ο κ. Χατζημάρκος στην ομιλία αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, ξεκινώντας με το παράδειγμα του αεροδρομίου της Κω. «Το 2014 θυμάμαι, όταν ανέλαβα “τυφλή γωνία” ήταν το αεροδρόμιο. Ξεπούλημα. Συναινείς; Είσαι προδότης. ‘Βγάλε μία απόφαση κατά του ξεπουλήματος ρε παιδί μου, δωρεάν είναι. Οι τοπικές κοινωνίες είναι κατά του ξεπουλήματος’ μου έλεγαν. Σήμερα προσγειωθήκαμε σε ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια της Ευρώπης, αντάξιο της ιστορίας, αλλά και του μέλλοντος που έχει η Κως», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό μετέφερε τις εισηγήσεις που του γίνονταν, «’Βγάλτε μία απόφαση και εσείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά της δομής αυτής. Έβγαλαν εδώ μία. Βγάλτε και εσείς. Δωρεάν είναι’. Γι’ αυτό ακριβώς δεν την πήραμε, γιατί είναι δωρεάν. Γιατί δεν κάνουμε δωρεάν πολιτική. Γιατί απεχθάνομαι αυτού του είδους την πολιτική. Γιατί έχει στοιχίσει στη χώρα την πτώχευση και την πολιτική και την ηθική και τη δημοσιονομική. Όχι δωρεάν πολιτική. Πολιτική μόνο με τίμημα που τίμημα φέρνει η ευθύνη. Τίμημα φέρνει η απόφαση. Παίρνω την απόφαση προς τα πού θα κινηθώ. Μπορεί να είναι σωστό, μπορεί να είναι λάθος, αλλά παίρνω απόφαση», είπε.
Συνέχισε δε λέγοντας: «Το 2020 στο lockdown κάναμε αποσυμφόρηση. Θέλω και να σας ευχαριστήσω κε. Υπουργέ (σ.σ. Αναφερόμενος στον Νότη Μηταράκη) και να σας συγχαρώ ταυτόχρονα για τους συνεργάτες σας. Κάνουμε αποσυμφόρηση των νησιών και πολλά από τα σχέδια της αποσυμφόρησης και από τις συνεννοήσεις ήταν μυστικές. Γιατί; Γιατί ό,τι ήταν γνωστό τοπικά υπονομεύθηκε. Ποιός μπορεί να ήταν αντίθετος; Ποιός είχε επενδύσει πολιτικά στο πρόβλημα; Επενδύουμε πολιτικά, ναι. Επενδύουμε πολιτικά στη λύση, στην επιτυχία, στο χαμόγελο και στην αισιοδοξία. Δεν επενδύουμε πολιτικά ούτε στον πόνο, ούτε στην αποτυχία».
Παράλληλε είπε: «Όσοι ασχολούνται με τη διοίκηση και ειδικά με τις κρίσεις μπορούν να διαγνώσουν πολύ εύκολα, και πρωτοετείς, ότι αυτό που χτύπησε αυτόν τον τόπο είναι η τέλεια καταιγίδα. Είναι μία μακρά δημοσιονομική κρίση, ένας σεισμός που άφησε 300 κατεστραμμένα κτίρια. Προσφυγικό, μεταναστευτικό και πανδημία. Και αυτός ο τόπος είναι όρθιος. Πώς έμεινε όρθιος; Με αφορισμούς, με καταγγελίες ή με ευχές. Με σεβασμό μόνο στις ευχές. Έμεινε όρθιος, γιατί είχε σχέδιο. Γιατί είχε Διοίκηση και έχει Διοίκηση που δουλεύει με μεγάλη ωριμότητα, σοβαρότητα, δημιουργικότητα και υπευθυνότητα. Ο δικός μου πατριωτισμός δε μου επιτρέπει να αφήσω, εγώ και οι συνεργάτες μου, κανένα νησί μας έρμαιο στις ορέξεις οποιουδήποτε ανιστόρητου ηγέτη ή αδίστακτου διακινητή. Ο δικός μου πατριωτισμός δε μου επιτρέπει να βλέπω τοπικές οικονομίες να καταρρέουν και εγώ να ψάχνω την τυφλή γωνία, για να κρυφτώ από την ευθύνη της απόφασής μου. Ο δικός μου πατριωτισμός δε μου επιτρέπει να δω κανένα νησί να χάνει ευκαιρία. Περπάτησα την Κω του 2015, περπάτησα και την Κω του 2021. Εγώ διάλεξα».