Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Μεταναστευτική κρίση: Εκατοντάδες νεκροί από ανατροπή σκαφών στα ανοιχτά της Λιβύης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Νεκροί θεωρούνται εκατοντάδες άνθρωποι που παγιδεύτηκαν στα αμπάρια δύο σκαφών, τα οποία ανατράπηκαν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης καθ ‘οδόν προς την Ιταλία αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Πιθανολογείται ότι 400 άνθρωποι βρίσκονταν σε ένα από τα σκάφη, ενώ ένα άλλο – το οποίο ανατράπηκε νωρίτερα – περιείχε περίπου 50 ως επί το πλείστον Αφρικανούς μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες Λίβυων αξιωματούχων στην παράκτια πόλη της Zuwara από όπου οι βάρκες είχαν καταπλεύσει.

Αν και οι ίδιοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι 200 από τους επιβαίνοντες είχαν διασωθεί πριν βυθιστεί το πλοίο, εικάζεται ότι πολλοί περισσότεροι βρίσκονται παγιδευμένοι εντός αυτών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, τουλάχιστον 100 πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Zuwara,.

Οι εντόπιες μαρτυρίες αναφέρουν επίσης ότι μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται άτομα από την υποσαχάρια Αφρική, τη Συρία, το Πακιστάν, το Μαρόκο και το Μπαγκλαντές, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής εξακρίβωση των δεδομένων.

Η ιταλική ακτοφυλακή, η οποία, αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση απέσυρε τη χρηματοδότηση για τις ευρείες αποστολές διάσωσης, έχει καταπιαστεί με την αντιμετώπιση της αύξησης του αριθμού των μεταναστών, δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αμέσως το περιστατικό.

Η λιβυκή ακτοφυλακή καλείται επίσης να αντιμετωπίσει καταστάσεις πέραν των δυνατοτήτων της, στηριζόμενη σε μικρά ρυμουλκά, πρώην αλιευτικά σκάφη και φουσκωτά.

Η Zuwara έχει γίνει ένα από τα βασικά σημεία εκκίνησης για απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από την αστάθεια στις αφρικανικές χώρες και τη Μέση Ανατολή.

Περίπου 2.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή στη συγκεκριμένη θαλάσσια διαδρομή μόνο φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία αυτή τραγωδία έρχεται εν μέσω ειδήσεων ότι τουλάχιστον 70 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε ένα φορτηγό στην Αυστρία, κοντά στα ουγγρικά σύνορα. Οι νεκροί – οι οποίοι επίσης πιστεύεται ότι είναι μετανάστες – υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν πέσει θύματα παράνομης διακίνησης.

Πηγή

Independent

σχετικα αρθρα

275 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img