Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Πρόσφατα το ζήτημα του μεταναστευτικού ήρθε ξανά στο προσκήνιο, αν και πάντα είναι επίκαιρο λόγω του ότι δεν έχει λυθεί έως τώρα, λόγω της αύξησης του αριθμού των παράνομων μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδα από τον Ιανουάριο και μετά, είτε για να μεταβούν στην Ιταλία, είτε για να παραμείνουν στην χώρα. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να δίνει χαρτιά στους μετανάστες μετά από περίπου έξι μήνες διαμονής τους προκειμένου να πάνε στην χώρα που επιθυμούν.
Αξίζει να αναφερθεί πως από τον Οκτώβριο του 2014 έχει παρατηρηθεί μία κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών της τάξεως του 223,22% , σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπολογίζονται σε 165.000 οι άνθρωποι που διέσχισαν παράνομα τη Μεσόγειο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 (συγκριτικά με 60.000 ολόκληρο το 2013). Η κατακόρυφη αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν) και στην Βόρεια Αφρική.
Σε όλο αυτό το ζήτημα είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να δώσει λύση η Κυβέρνηση μίας χώρας, αλλά πολλών περισσότερων και εφόσον οι μεταναστευτικές ροές αυτές έχουν αυξητική τάση σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δώσει λύση προκειμένου τα κράτη μέλη που την αποτελούν να σταματήσουν να έχουν αυτό το πρόβλημα.
Επιχειρώντας να λύσει αυτό το πρόβλημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους[1], στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες αποφάσισε να εφαρμόσει ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Συμφώνησαν τον τριπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και διάσωση των μεταναστών στην Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίτων» και με αυτόν τον τρόπο προσπάθησαν την αντιμετώπιση της κρίσης.
Με αυτή την απόφαση η χρηματοδότηση του σχεδίου «Τρίτων» φτάνει πλέον στα ίδια επίπεδα με την επιχείρηση «Mare Nostrum», δηλαδή από περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως αυξάνεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον οι ηγέτες συμφώνησαν και στην ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών κατά των δουλεμπόρων που δρουν στις ακτές της Αφρικής.
Συγκεκριμένα συμφώνησαν ότι θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις κατάληψης και καταστροφής των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι και ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών κατά των διακινητών, μέσω της Europol. Σύμφωνα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θα ενισχυθεί και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες μετάβασης και ιδιαίτερα με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την Σύνοδο δήλωσαν ότι:
Η Άγκελα Μέρκελ είπε: «Θέλουμε να κινηθούμε τάχιστα. Έτσι θα τριπλασιάσουμε τα κονδύλια για τις σχετικές επιχειρήσεις της Frontex και θα τις βελτιώσουμε ξεκάθαρα. Όσον αφορά στη Γερμανία μπορώ να προσθέσω ότι εάν αποδειχθεί πως η χρηματοδότηση δεν είναι αρκετή, τότε θα το ξανασυζητήσουμε. Τα χρήματα δεν μπορούν να είναι πρόβλημα σε αυτό το θέμα»
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι: «Θα πρέπει να βοηθήσουμε τις αφρικανικές χώρες να ελέγξουν τα σύνορά τους» και σχετικά με την υποδοχή προσφύγων τόνισε πως η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχθεί 500 με 700 Σύρους πρόσφυγες.
Εν κατακλείδι, η λύση αυτή είναι μία από τις λύσεις που μπορούν να γίνουν καθώς ασφαλίζει την Ευρώπη, αλλά δεν λύνει αποτελεσματικά το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν και παράνομοι μετανάστες που μπορούν να εισέρχονται με σχετική ευκολία στα ευρωπαϊκά σύνορα και ιδιαίτερα στις χώρες που συνορεύουν με την Μεσόγειο.
Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να διαμορφωθεί μια πολιτική αντιμετώπισης που θα μπορεί να αντιμετωπίσει και τα παράνομα μεταναστευτικά ρεύματα και θα πρέπει όλες οι χώρες πέρα από την ευρωπαϊκή οδηγία να διαμορφώσουν ισχυρές πολιτικές που θα εμποδίζουν την παράνομη μετανάστευση προκειμένου να σταματήσει και άλλη μία μεγάλη μάστιγα το δουλεμπόριο, το οποίο τείνει να αυξάνεται λόγω των μεταναστευτικών ροών.
Μάλιστα πολλοί μετανάστες φτάνουν να καταβάλλουν μεγάλα ποσά στους δουλεμπόρους προκειμένου να τους μεταφέρουν σε κάποια χώρα για να διαμείνουν και να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή.
[1] Δημοσίευμα στο Έθνος