Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Μεταναστευτικό: Η ιταλική ακτοφυλακή διαψεύδει ότι βυθίστηκε πλοιάριο με 250 μετανάστες

Η ιταλική ακτοφυλακή διέψευσε σήμερα ότι ένα πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε στη Μεσόγειο, όπως ανέφερε χθες η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch International, εκφράζοντας φόβους ότι τουλάχιστον 250 άνθρωποι πνίγηκαν.

«Για το θέμα του υποτιθέμενου ναυαγίου (…) που ανακοίνωσε η μκο Sea-Watch, ενημερώνουμε ότι το πλοιάριο που εντοπίστηκε από αεροσκάφος της Frontex (…) ήταν ένα ακυβέρνητο φουσκωτό (που έπλεε) στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Λιβύης», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το λιμενικό, το πλοιάριο δεν έφερε μηχανή και «προφανώς» είχε γίνει μια επιχείρηση διάσωσης εκ μέρους «των αρμόδιων λιβυκών αρχών» οι οποίες στη συνέχεια το εγκατέλειψαν να πλέει ακυβέρνητο, αφού περισυνέλεξαν τους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό.

Οι ιταλικές αρχές διαβεβαίωσαν επίσης ότι στις εικόνες που βιντεοσκόπησε η Frontex δεν διακρίνονται πτώματα ή αντικείμενα από τα οποία να μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι έγινε κάποιο ναυάγιο πρόσφατα.

Το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο είχε και αυτός διαψεύσει το ναυάγιο χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες» τις πληροφορίες.

Από το Σάββατο, η Sea-Watch είχε προειδοποιήσει ότι διέτρεχαν κίνδυνο περίπου 260 μετανάστες που επέβαιναν σε τέσσερα πλοιάρια και βρίσκονταν μεταξύ Λιβύης, Μάλτας και Ιταλίας. Στη συνέχεια ανέφερε ότι ένα από αυτά «αναποδογύρισε».

Λόγω της πανδημίας η Μάλτα και η Ιταλία έχουν κλείσει τα λιμάνια τους για τους μετανάστες, μια απόφαση που επικρίνεται σφοδρά από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Την Παρασκευή πάντως, η Μάλτα διέσωσε 67 μετανάστες, τους οποίους στη συνέχεια έβαλε σε καραντίνα, ενώ χθες Κυριακή περίπου 100 άνθρωποι αποβιβάστηκαν στο Ποτσάλο, στη νότια Σικελία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων