Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Μεταναστευτικό: Τη δράση άλλων τριών ΜΚΟ ερευνούν η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ

Τρεις ακόμα ΜΚΟ με ύποπτο υπόβαθρο και σκοτεινές συναλλαγές στη Λέσβο βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΥΠ και της Αστυνομίας, καθώς κινούνται στα μονοπάτια των τεσσάρων γερμανικών ΜΚΟ, σε 33 μέλη των οποίων ασκήθηκαν δίωξεις από την Εισαγγελέα για κακουργηματική εγκληματική οργάνωση, κατασκοπεία και διευκόλυνση μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεσκονίζει δειγματοληπτικά κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από τις συνολικά 313 που δραστηριοποιούνται επί του Μεταναστευτικού, απορροφώντας κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και χορηγίες χωρίς να δίνουν πουθενά λογαριασμό, τόσο για τις δράσεις όσο και για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Μάλιστα, μέχρι στιγμής η έρευνα έχει βγάλει και λαβράκια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση ΜΚΟ στη Λέσβο, η οποία όχι μόνο έχει καταπατήσει έκταση του Δημοσίου, μέρος της οποίας είναι και δασική, αλλά δεν διαθέτει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας παροχής οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών, δεν τηρούνται οι κανόνες προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ενώ προβλήματα προέκυψαν και σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19.

Το πόρισμα που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, στην Εισαγγελία, στην περιφέρεια και τον δήμο, ενώ πλήθος ερωτημάτων εγείρει το γεγονός ότι η δασική έκταση που καταπατήθηκε πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκε.

Παράλληλα, στον πρώτο κύκλο των ελέγχων εντοπίστηκαν ΜΚΟ με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εκατοντάδες υπαλλήλους και λογιστήρια που θα ζήλευαν ακόμη και ανώνυμες εταιρείες. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι έλεγχοι των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό έκαναν πολλούς να αναρωτηθούν αν το «άβατο» και η ομερτά τους έσπασαν. Το υλικό που έχει βρεθεί και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο θα χρειαστούν εβδομάδες για να βγει το τελικό πόρισμα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων