Υπεγράφη σήμερα δεσμευτική Συμφωνία Χρηματοδότησης και Υλοποίησης του έργου μετατροπής του Πόρου σε GR-eco Island, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης που εκπροσωπείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και της εταιρίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Masdar.
Μέσω της Συμφωνίας αυτής, η Masdar δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει με 14 εκατ. ευρώ τη μετατροπή του Πόρου σε πράσινο και βιώσιμο νησί, υλοποιώντας, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, παρεμβάσεις σε 4 άξονες:
๏ Πρασίνισμα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο νησί, μέσω της ανάπτυξης ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος περίπου 7 MW το οποίο θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων και του Δήμου μέσω μιας Ενεργειακής Κοινότητας.
๏ Πρασίνισμα της θαλάσσιας διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, μετατρέποντας την πορθμειακή γραμμή Γαλατά-Πόρου στην πρώτη γραμμή μηδενικών ρύπων στη χώρα μας, χάρη σε ένα εντελώς καινούριο ηλεκτρικό ferryboat αλλά και σε ηλεκτρικά πλοιάρια που θα μεταφέρουν επισκέπτες από/προς το νησί. Ταυτόχρονα προβλέπεται η εγκατάσταση υποδομών παροχής ενέργειας (cold-ironing) στα 2 λιμάνι.
๏ Πρασίνισμα των οδικών μεταφορών που γίνονται πάνω σε αυτό, με την αντικατάσταση του στόλου δημοτικών οχημάτων με ηλεκτρικά, την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών φόρτιση καθώς και τη δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας για την τροφοδοσία των τοπικών επιχειρήσεων με ηλεκτρικά βαν και e-cargo bikes
๏ Εφαρμογή στην πράξη των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων
Ο σχεδιασμός των επιμέρους παρεμβάσεων έχει ξεκινήσει ήδη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, και με σκοπό ο Πόρος, ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός, να αποτελέσει παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής του βιώσιμου σχεδιασμού, αλλά και πηγή έμπνευσης για τα νησιά στη Μεσόγειο Θάλασσα και όχι μόνο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ