Ηλεκτρισμένο παραμένει το πολιτικό κλίμα λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Μιλώντας στο EΡTnews ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλόγισε προσωπικές ευθύνες στο πρωθυπουργό για το πώς λειτούργησε, όπως είπε, το Μαξίμου όλη αυτή την περίοδο. Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση φέρνει στη βουλή τη ρύθμιση για απαγόρευση της χρήσης όλων των κακόβουλων λογισμικών.
Την ώρα που μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση επιλέγει την κοινοβουλευτική οδό. Ειδικότερα, στις αρχές της εβδομάδας θα έρθει στη βουλή νομοσχέδιο για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ και την απαγόρευση διακίνησης και χρήσης κάθε είδους κακόβουλου λογισμικού στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα η εφημερίδα Documento δημοσιοποιεί νέα λίστα παρακολουθούμενων, ισχυριζόμενη ότι μέσω του παράνομου λογισμικού Pretador παρακολουθουσαν στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού μεταξύ των οποίων τους υπουργούς επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο.
Αστήριχτα δημοσιεύματα
«Δεν υπάρχει καμία έμμεση ή άμεση χρησιμοποίηση κακόβουλου λογισμικού από την κυβέρνηση και από την άλλη βλέπει ότι υπάρχουν λίστες με αστήριχτα δημοσιεύματα χωρίς κανένα στοιχείο οι οποίες ενεργοποιούνται για να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό χωρίς οι κατήγοροι να δίνουν απαντήσεις για όσα έχουν συμβεί επί των ημερών τους» δήλωσε ο Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν γνωρίζω κανέναν αθώο να κρύβεται ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει ένα πολύ απλό ερώτημα αν έστω και ένας από τις τελευταίες λίστες που έχουν βγει με ονόματα που έχουν παρακολουθηθεί από το Predator αν έστω και ένας παρακολουθείτο και από ΕΥΠ» υποστήριξε από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Αναφορικά με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» περί παγίδευσης του Νίκου Δένδια με μήνυμα που εστάλη στο κινητό του πριν από ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει:
«Η παρακολούθηση του ΥΠΕΞ της χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε διακινδύνευση την εθνική μας ασφάλεια. Και ο κος Μητσοτάκης είναι ένοχος και εξαιρετικά επικίνδυνος για να κυβερνά τη χώρα».
Σε σχέση με άλλο σημείο του δημοσίευματος της εφημερίδας, το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί χορήγησης άδειας σε εταιρία θα εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το υπουργείο, σημειώνοντας ότι δεν διαθέτει σε καμία περίπτωση καμιά σχετική αρμοδιότητα αδειοδότησης.