Μετωπική ήταν η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ στη Βουλή. Η ένταση κορυφώθηκε με αφορμή τις αιτιάσεις για παρακολούθηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη ήμερα στη Βουλή, η συζήτηση, με τη σχετική ψηφοφορία να αναμένεται το απόγευμα.
Κόκκινο χτύπησε η αντιπαράθεση στη βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις, η οποία εξελίχθηκε σε μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα και οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων από την ΕΥΠ με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στις θεσμικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο θωρακίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, ζητώντας διακομματική αποδοχή.
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Κύριε Τσίπρα, επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που να αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ανώτατους δικαστές; Σας ρωτώ. Εγώ σας απάντησα: δεν ξέρω και δεν πρέπει να ξέρω. Εσείς θα απαντήσετε; Εσείς θα απαντήσετε; Περιμένω την απάντησή σας. Γινόντουσαν; Εγώ απάντησα, περιμένω τη δική σας απάντηση».
Από τη πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως: «Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε, δεν θα μείνετε ούτε μία μέρα αν αποδειχθεί το αντίθετο. Δεν θα καθίσετε ούτε μία μέρα στη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας μετά από τέτοια εκτροπή».
Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι: «Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Θα απολογηθείτε για αυτό τον Ποινικό Κώδικα».
«Και για τον ποινικό κώδικα σας εγκαλώ εάν έχετε στοιχεία να πάτε στον εισαγγελέα να το καταθέσετε, δεν αρκεί να το λέτε από εδώ», επισήμανε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας.
Το δρόμο της δικαιοσύνης επιμένει να δείχνει η κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για αλαζονική και αντιθεσμική στάση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε πως: «Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας έθετε ερωτήσεις και ήθελε, ταυτόχρονα, να πάρει την απάντηση που αυτός είχε στο μυαλό του ότι θα τον ικανοποιούσε. Ο Πρωθυπουργός και χθες ήταν πάρα πολύ σαφής και πάρα πολύ συνεπής με αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να υπερασπίσουμε και να προστατεύσουμε και τη θεσμική σοβαρότητα και να αποφύγουμε όλοι και την τοξικότητα και τις συνθήκες διχασμού».
Η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε στο ACTION 24: «η άποψή μου είναι ότι είχαμε μία θλιβερή παρουσία του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό κάνει τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή έχει καταθέσει πέντε φορές την ερώτηση και ο κ Μητσοτάκης το απέφευγε. Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε για μία ακόμα φορά επί της ουσίας σε κανένα κρίσιμο ερώτημα και στο τέλος τράπηκε σε άτακτη φυγή».
Σφοδρά πυρά και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης
«Ο ελληνικός λαός έγινε θεατής άλλης μιας παράστασης διχόνοιας και τοξικού λόγου από τους δυο συνήθεις πρωταγωνιστές, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα. Κανείς δεν απαντά καθαρά στα ερωτήματα. Μόνο τους εργαλείο ο συμψηφισμός και ο συναγωνισμός ποιος είναι χειρότερος από τον άλλον στην υπονόμευση των θεσμών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ σχολίασε πως: «όχι μόνο προσπαθείτε να βάλετε ταφόπλακα στο σκάνδαλο των υποκλοπών και να βγει πρωθυπουργός λάδι, αλλά για να φέρετε και άλλα νέα αντιδραστικά μέτρα».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Ήρθαν εδώ και οι δύο να κάνουν κομματική σπέκουλα και μετά φεύγουν επιδεικτικά από την αίθουσα».
«Έρχεστε να νομοθετήσετε την ανομία που έχετε χτίσει. Κάθε άρθρο του έχει στόχο να σας δίνει νομιμοφανή πρόσβαση στις ζωές των άλλων», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης Γραμματέας του ΜέΡΑ 25.
Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου συνεχίζεται στη βουλή, ενώ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.