Μέτρα ελάφρυνσης των καταστημάτων εστίασης αναμένεται να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποφασιστεί η μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, από το 24% στο 13% και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καφές, αναψυκτικά και λοιπά ροφήματα θα έχουν πολύ μικρότερη επιβάρυνση.
Στόχος είναι να ενισχυθούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις (καφετέριες), με τους μικρούς τζίρους, που θα έχουν πολύ μικρότερο όφελος, σε σχέση με τα εστιατόρια, από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα.
Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στα οινοπνευματώδη, που παραμένουν στο 24%, ενώ αρμόδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχεδιασμός για μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 11%, έστω για περιορισμένο χρόνο.
Την ίδια ώρα, κυκλοφορούν σενάρια περί μετάταξης των τουριστικών καταλυμάτων στον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6%, αφού εκτός του δημοσιονομικού κόστους, πρέπει να κινηθούν και διαδικασίες προς τις Βρυξέλλες, καθώς ο συγκεκριμένος συντελεστής εξυπηρετεί συγκεκριμένα αγαθά (π.χ. φάρμακα) και μόνο κατόπιν συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Θετική εισήγηση υπάρχει για μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις μεταφορές, κάτι που έχει, μεν, κόστος αλλά θα ενισχύσει τις ροές επισκεπτών κυρίως στα νησιά, που προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν έστω μέρος των απωλειών, από τα μέσα Ιουλίου και μετά.
Η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, δηλαδή το συνολικό «πακέτο» όπου αθροίζονται οι κρατικές εγγυήσεις για φτηνά δάνεια στις επιχειρήσεις των δύο κλάδων και η μείωση του μισθολογικού κόστους με την αξιοποίηση των κονδυλίων του SURE για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.