Η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού τον Ιούνιο, θα αποτελέσει το «βαρόμετρο» για τη διαμόρφωση μιας νέας δέσμης μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην κατεύθυνση αντιστάθμισης των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.
Συνεπώς, τα όποια μέτρα ληφθούν (εάν προκύψει δημοσιονομικός χώρος) θα αφορούν στον Ιούλιο και εντεύθεν και σε κάθε περίπτωση θα κινούνται στο μέτωπο των καυσίμων ή του ρεύματος, οι τιμές των οποίων έχουν επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ξεκάθαρο είναι επίσης ότι ειδικά για τα καύσιμα τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα αφορούν στη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, όπως κατ’ επανάληψη έχουν δηλώσει οι συναρμόδιοι υπουργοί.
«Εάν μειώσουμε το φόρο 20 λεπτά, το κόστος για το κράτος είναι 1,5 δισ. ευρώ, άρα θα πρέπει να βρούμε αυτά τα χρήματα», υπογραμμίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου και προσθέτουν: για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας υπάρχει η εξής βασική προϋπόθεση: να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, διότι ο δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε στον ΕΝΦΙΑ και στο ρεύμα αλλά και για να υλοποιηθούν τα υπόλοιπα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη από τον Απρίλιο.
Όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί στη λογική να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας ώστε να αντιμετωπίσουν εν μέρει το πρόβλημα της ακρίβειας. Αν γινόταν να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, θα τον είχαμε μειώσει ήδη, σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι δόθηκε μεγάλο βάρος στην ελάφρυνση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά με την επιστροφή έως και 600 ευρώ για να καλυφθεί από την αρχή του χρόνου η αύξηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ από τον Ιούλιο και μετά δε θα υπάρχει ρήτρα.
Η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού θεωρείται πρώτη προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για ένα αγαθό πρώτης ανάγκης για το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε αντίθεση με τα καύσιμα, που παραμένει μεν αγαθό πρώτης ανάγκης αλλά για όσους χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για να μετακινούνται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι:
-Το κόστος των παρεμβάσεων για τα ενεργειακά από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο υπολογίζεται γύρω στα 2,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή 1,5 μονάδα του ΑΕΠ, μόλις στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.
– Η Ελλάδα έχει δώσει μέχρι τώρα διπλάσια χρήματα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την στήριξη της οικονομίας.
-Το σύνολο των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως.
Πηγή: ΕΡΤ