Συνεχίζεται η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Πλέον απομένουν κάτι λιγότερο από 4 μήνες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για να δούμε το νέο μέσο σταθερής τροχιάς της χώρας να εγκαινιάζεται για να δεχτεί στη συνέχεια τους πρώτους επιβάτες του.
Στη χθεσινή επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος ενημέρωσε πως οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί κατά 99% σε όλους τους σταθμούς εκτός του σταθμού Βενιζέλου που θα ολοκληρωθούν αρχές Σεπτεμβρίου.
Το Μετρό της Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει γίνει ποτέ στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Η βασική γραμμή διαθέτει 13 σταθμούς ξεκινώντας από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και τερματίζοντας στην Νέα Ελβετία.
Αυτό το διάστημα προχωρούν οι τελευταίες εργασίες που συμπυκνώνονται κυρίως σε ηλεκτρομηχανολογικά και στην επάνδρωση της ΤΗΕΜΑ που είναι η εταιρεία λειτουργίας.
Η εταιρεία που θα λειτουργήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης, συνεχίζει να ενισχύεται με προσωπικό το οποίο στη συνέχεια εκπαιδεύεται ανάλογα με την θέση εργασίας του.
Αυτό που είναι εμφανές για τους κατοίκους της πόλης είναι πως οι λαμαρίνες που επί αρκετά χρόνια είχαν καταλάβει τμήματα δρόμων και κοινόχρηστων χώρων, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Σε αυτό που δίδεται σημασία είναι τα δοκιμαστικά δρομολόγια που συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Συνολικά οι δοκιμές είναι σε πλήρη εξέλιξη και γίνονται με την παρουσία και της γερμανικής εταιρείας TUV Rheinland, της Hitachi Rail που είναι ο προμηθευτής των συρμών και της ΤΗΕΜΑ, όπως είπε ο κ.Ταχιάος.
Μεγάλη βάση επίσης έχει δοθεί στην δημιουργία του συγκοινωνιακού κόμβου στο ανατολικό άκρο της γραμμής, στον τερματικό σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ. Εκεί προχωρούν οι εργασίες που θα διαμορφώσουν τον χώρο που θα λειτουργήσει ως χώρος μετεπιβίβασης από λεωφορεία και ταξί.
Όπως ανέφερε ο κ.Ταχιάος προς ώρας δεν θα υπάρξει χώρος στάθμευσης. «Προφανώς από γύρω θα γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις που θα το επιτρέπουν και υπάρχει και ένας χώρος του Δήμου που προβλέπεται για πάρκινγκ αλλά δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ενημέρωσε πως η επέκταση προς Καλαμαριά θα χρειαστεί ένα διάστημα τουλάχιστον οκτώ μηνών μετά την έναρξη λειτουργίας της βασικής γραμμής. Αυτό καθώς πέρα από την εργολαβία της ΑΚΤΩΡ για την επέκταση υπάρχουν και συνοδές εργολαβίες κυρίως για έργα η/μ.
Η πόλη πάντως ήδη αδημονεί για να δει το δικό της μετρό να λειτουργεί και ο σχεδιασμός βέβαια της αναδιάρθρωσης των λεωφορειακών γραμμών θα λάβει χώρα μετά την επίσημη έναρξη των δρομολογίων. Είναι λογικό να υπάρξει ένα διάστημα μέχρι οι Θεσσαλονικείς να συνηθίσουν στην ταυτόχρονη χρήση λεωφορείου-Μετρό ή ταξί-Μετρό για την μετακίνηση τους και το πρώτο διάστημα λειτουργίας θα είναι ένα διάστημα προσαρμογής της ίδιας της πόλης σε ένα μέσο που θα είναι πλέον η ραχοκοκαλιά των συγκοινωνιών της.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που έχουν γίνει το Μετρό θα μπορεί να μετακινεί καθημερινά περίπου 300.000 επιβάτες και να θέσει “εκτός κυκλοφορίας” μέχρι και 60.000 οχήματα. Συνολικά η διαδρομή Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία θα διαρκεί περίπου 17 λεπτά, ενώ η διαδρομή Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Πανεπιστήμιο θα είναι υπόθεση περίπου 6 λεπτών.
Αρχικά όπως ενημέρωσε ο κ.Ταχιάος, οι συχνότητες των συρμών θα είναι ανά 3 λεπτά και με την έλευση των επιπλέον 15 συρμών και την λειτουργίας της δεύτερης γραμμής προς Καλαμαριά θα μπορούν να φτάσουν τις ώρες αιχμής μέχρι και κάθε 90 δευτερόλεπτα.
ypodomes.com