Ακόμα μία δύσκολη ημέρα περνούν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Εlias. Μαγνησία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Βόρεια Εύβοια μετρούν τις πληγές τους την ώρα που οι τοπικές Αρχές με την Πολιτική Προστασία, τον Στρατό και ιδιώτες επιχειρούν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές.
Καθαρίζουν για δεύτερη φορά, τη λάσπη από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους στον Βόλο
Στον σκληρά δοκιμασμένο Βόλο σπίτια και καταστήματα παραμένουν βυθισμένα στις λάσπες, με τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο να είναι τεράστιες. Εκτός από τα νερά και τη λάσπη που έχουν γεμίσει τα σπίτια τους στα προβλήματα των κατοίκων προστέθηκαν και τα εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Elias. Μέσα σε δύο μέρες, η πρωτεύουσα της Μαγνησίας δέχτηκε το διπλάσιο νερό που πέφτει σε έναν χρόνο στην Αθήνα, γεγονός που δυσχέραινε την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων παρότι τα ρέματα είχαν καθαρισιστεί μετά το πέρασμα του Daniel και οι Αρχές ήταν ενήμερες για το ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Απογοητευμένοι οι κάτοικοι προσπαθούν να διώξουν τις λάσπες από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους με το λιγοστό νερό που διαθέτει το κατεστραμμένο δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Το νερό είναι ακατάλληλο και οι πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν εμφιαλωμένο. Ταυτόχρονα, και όποτε το δίκτυο το επιτρέπει χρησιμοποιούν πιεστικά μηχανήματα, λάστιχα και σκούπες για να καθαρίζουν τη λάσπη και τα φερτά υλικά. Η αγωνία για το αύριο είναι μεγάλη. Ένας απέραντος όγκος από χώμα, πέτρες και φερτά υλικά έχει κατακλύσει το Βόλο. Δρόμοι που έσπασαν έγιναν ένα με τα χώματα βυθίζοντας τους κατοίκους στην απόγνωση.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την ελλιπή θωράκιση της πόλης που για δεύτερη φορά σε λίγες εβδομάδες βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ακραίου καιρικού φαινομένου, δίχως οι τοπικές Αρχές να καταφέρουν να αποτρέψουν ή να περιορίσουν την έκταση της καταστροφής.
Τα συνεργεία της ΔΕΥΑ δουλεύουν αδιάκοπα για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο σύστημα ύδρευσης που τροφοδοτεί περιοδικά με νερό την πόλη. Ταυτόχρονα, συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν σε πολλά σημεία για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα ηλεκτροδότησης με το 30% της πόλης να παραμένει χωρίς ρεύμα για δεύτερη ημέρα.
Γεννήτριες έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Παράλληλα, όσοι κάτοικοι θελήσαν να μετακινηθούν το έκαναν με μεγάλη δυσκολια μια και αρκετοί δρόμοι είναι αποκομμένοι είτε κατεστραμμένοι.
Ώρες αγωνίας για Παλαμά και Βλοχό στην Καρδίτσα
Ανησυχία επικρατεί όμως και στην Καρδίτσα γιατί αν και η θεομηνία τελείωσε, τα ποτάμια φούσκωσαν, τα αναχώματα υποχώρησαν και τεράστιες ποσότητες νερού κατέκλυσαν τον Θεσσαλικό Κάμπο και τα χωριά κοντά Παλαμάς και Βλοχός κοντά στον Ενιπέα ποταμό.
Χιλιάδες στρέμματα παραμένουν ακόμα κάτω από τα νερά προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα.
«Η μαρτυρική κωμόπολη του Παλαμά είναι απροστάτευτη και αν δεν σταματήσει η ροή του νερού σύντομα είναι πολύ πιθανό να εισβάλει στα σπίτια τους. Το έδαφος είναι κορεσμένο και δεν απορροφάει άλλο νερό», είπε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Νίκος Κοντορούσης, περιγράφοντας μια αποκαρδιωτική εικόνα με το ύψος των υδάτων να είναι μεγάλο καθιστώντας αδύνατη την επιστροφή τους σύντομα στα σπίτια, τις κτηνοτροφικές μονάδες και τα χωράφια.
Mετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι σε Ροβιές, Μαντούδι, Κυμάσι, Πευκί και Ιστιαία
Απίστευτες εικόνες που αποτυπώνουν μία οδυνηρή καταστροφή καταγράφονται στη Βόρεια Εύβοια από την καταιγίδα Elias που έπληξε την περιοχή. Δρόμοι κομμένοι στη μέση, περιοχές χωρίς καμία επικοινωνία, χωρίς ρεύμα και νερό, ζημιές ανυπολόγιστες, κατεστραμμένα σπίτια, μία ολόκληρη περιοχή γεμάτη με λάσπες, κορμούς δέντρων και φερτά υλικά. Βουνά ολόκληρα έχουν «μετακινηθε»ί και στην κατεύθυνσή τους προς την θάλασσα δεν άφησαν τίποτα στο πέρασμά τους. Αγροτικές εγκαταστάσεις αλλά και επιχειρήσεις μέσα στα λασπόνερα και χωριά αποκλεισμένα χωρίς καμία δυνατότητα πρόσβασης.
Το οδικό δίκτυο είναι αγνώριστο και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γεμάτο παγίδες. Η κυκλοφορία κυριολεκτικά έχει παραλύσει και τα μηχανήματα δίνουν μεγάλη μάχη για να αποκαταστήσουν σιγά-σιγά κομβικά σημεία για να μπορέσουν να περνούν τουλάχιστον τα σωστικά συνεργεία. Από χθες δουλεύουν εντατικά για να αποκαταστήσουν ένα τμήμα περίπου 100 μέτρων στον δρόμο Προκόπι-Μαντούδι, το οποίο κυριολεκτικά έφυγε από τη θέση του μετά την υπερχείλιση του ποταμού Κηρέα. Πρόκειται για εργασίες προσωρινής αποκατάστασης που αναμένονται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες.
Τα χωριά Ροβιές, Μαντούδι και Κυμάσι, Πευκί και Ιστιαίας ακόμα δεν προλαβαίνουν να μετρούν τις πληγές τους. Ο Δήμος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας ‘Αννας και ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεομηνίας, έχουν καταστραφεί οι υποδομές τους, περιουσίες και εγκαταστάσεις και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Μάλιστα, από τη στιγμή που σταμάτησαν να κατεβαίνουν νερά από τα βουνά η εικόνα είναι απογοητευτική και καταθλιπτική. Οι κάτοικοι είναι περισσότερο ανήσυχοι για το μέλλον και τις εξελίξεις, καθώς δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από την προηγούμενη κακοκαιρία. Ήδη, από σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, ξεκίνησαν οι καταγραφές των ζημιών και οι πολίτες καλούνται να δηλώσουν τις ζημιές.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, από τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει στην Πυροσβεστική 327 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 226 αντλήσεις υδάτων, αμέτρητες κοπές δέντρων, ενώ έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο 17 άτομα. Όμως οι κλήσεις για άντληση υδάτων, κυρίως από κατοικίες συνεχίζονται και πολλαπλασιάζονται, όπως και οι εκκλήσεις για απομάκρυνση της λάσπης και δημιουργία προσβάσεων σε χωριά και σπίτια.