Παρασκευή, 6 Αυγούστου, 2021

«Μετωπική» Νίκα – Τατούλη: Ο δήμαρχος Καλαμάτας σήκωσε τους τόνους για τις απεντάξεις έργων από το ΕΣΠΑ

Την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που γίνεται για την κατανομή πόρων του νέου ΕΣΠΑ και στους δήμους, εξέφρασε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, επισημαίνοντας πως αυτό θα οδηγήσει σε απεξάρτηση των δήμων, που αποτελούν ανεξάρτητο θεσμό και ισόβαθμο με την περιφέρεια, και υπογράμμισε το γεγονός πως αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι πρώην δήμαρχοι που βρίσκονται σήμερα στο Κοινοβούλιο.

«Δικαιούμαστε από το νέο ΕΣΠΑ οι δήμοι ένα ποσοστό της τάξεως του 10% με 12%, που αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Θέλουμε να γίνει μία κατανομή όπως έγινε με το πρόγραμμα του “Θησέα”, δηλαδή να ξέρει από τώρα κάθε δήμος τι δικαιούται να πάρει, με συγκεκριμένα κριτήρια, που είχε κι ο “Θησέας”, κριτήρια πληθυσμιακά, κριτήρια γεωγραφικά. Να μην εξαρτάται από την υπογραφή του περιφερειάρχη εάν θα τα πάρουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου.

Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα η Διαχειριστική Αρχή να είναι στην περιφέρεια» και προσέθεσε: «Πρέπει να ξέρουμε, όμως, από πρώτα, τι θα πάρουμε, ώστε να κάνουμε και τις σχετικές μελέτες. Και οι δήμοι που έχουν αδυναμίες σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών, υπάρχουν κάποιες προτάσεις να ενισχυθούν με υπαλληλικό προσωπικό από την ελεύθερη αγορά και θα αγωνισθούμε και γι” αυτό».

Εξάλλου, ο δήμαρχος Καλαμάτας σήκωσε τους τόνους για τις απεντάξεις έργων από το ΕΣΠΑ και τα έβαλε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, επισημαίνοντας ότι «δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον περιφερειάρχη».

«Με τον περιφερειάρχη έχω πολιτικές διαφωνίες, που όσο είμαι δήμαρχος θα τις διακηρύσσω. Με ενδιαφέρει το συμφέρον του λαού, τον οποίον εκπροσωπώ», πρόσθεσε ο κ. Νίκας και μεταξύ άλλων, αναρωτήθηκε:

«Ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν πρέπει να μιλήσει για τα σκουπίδια; Δεν πρέπει να ζητήσει πληροφόρηση; Ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν πρέπει να ρωτήσει τον κ. Τατούλη για την κατανομή του ΕΣΠΑ; Ποιος θα μιλήσει για την Καλαμάτα, όταν απεντάσσονται τρία έργα, από τα οποία τα δύο είχαν γραπτή εντολή του περιφερειάρχη να γίνει διαγωνισμός και έγινε, ανακηρύχθηκαν μειοδότες-εργολάβοι, τα έργα αυτά τα ενέταξε η ελληνική κυβέρνηση σε ΣΑΕ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή η κυβέρνηση έβαλε τα χρήματα για να γίνουν αυτά τα έργα κι ο περιφερειάρχης τα απένταξε;».

Αναρωτήθηκε ακόμη αν πρέπει να μιλήσει για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αλλά και στο θέμα των απορριμμάτων: «Να μην πούμε ότι έχουμε στείλει πέντε έγγραφα για να μας στείλουν μια μονάδα καθαρισμού αποβλήτων, τα γνωστά compact, τα οποία σαπίζουν σε αποθήκες στην Καλαμάτα, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων; Προτιμούν να τρώνε τα ποντίκια μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, αντί να υποστηριχθεί μία προσπάθεια η οποία γίνεται από τον Δήμο Καλαμάτας;».

H απάντηση Τατούλη

Αυτή την κρίσιμη περίοδο που οι πολίτες της Πελοποννήσου έχουν ανάγκη από συναίνεση και βαθιά εθνική ενότητα, ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας επιμένει να διχάζει επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του τη θέση ενός δήθεν «Σωτήρα».

Για μία ακόμη φορά σήμερα ο κ. Νίκας χρησιμοποιώντας την προσφιλή του μέθοδο αναλώθηκε σε ύβρεις και προσβολές απέναντι σε θεσμικά όργανα της Αιρετής Περιφέρειας. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στην μοναξιά που ο ίδιος επέλεξε για τον εαυτό του.

Ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας και ο Περιφερειάρχης έχουν την ευθύνη να χαράσσουν στρατηγική αναπτυξιακών πολιτικών για το σύνολο της Πελοποννήσου. Αυτή την ευθύνη δεν την υπηρετείς με μεγαλοστομίες, επικοινωνισμούς και οχλαγωγίες. Αλλά με συνέπεια, αποτέλεσμα και διαφάνεια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων