Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Πέρα από την καπιταλιστική κρίση που βιώνει η Ευρώπη και ο Δυτικός κόσμος και όλες τις εσωστρέφειες στις οποίες η ΕΕ επιδίδεται είτε με την κρίση του Νότου είτε με το προσφυγικό, φαίνεται πως το άμεσο μέλλον επιφυλάσσει πολύ κακά νέα για τις ελεύθερες οικονομίες της Ευρώπης.
Από 1,7 έως 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται να κοστίσει στην Ευρώπη, αν συμβεί η αναγνώριση της Κίνας ως «οικονομία της αγοράς».
Μεγάλη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό 25 ομοσπονδιών ευρωπαϊκών βιομηχανιών και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, προειδοποιεί ότι θα μειωθεί σοβαρά η ικανότητα της ΕΕ να επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από την Κίνα, αν η Κίνα ανακηρυχθεί οικονομία της αγοράς, κάτι που έχει ως στόχο να υλοποιήσει μέσα στο 2016.
«Συγκεκριμένα, η έκθεση προβλέπει ότι οι εισαγωγές βιομηχανικών αγαθών στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 25% έως 50% κατά τα επόμενα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 1% έως 2% το ΑΕΠ της Ένωσης, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 1,7 με 3,5 πιθανών θέσεων εργασίας», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ήδη πολλοί αξιωματούχοι έχουν ταχθεί υπέρ της μονομερούς χορήγησης του επίσημου χαρακτηρισμού της «οικονομίας της αγοράς». Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ακόμη εξετάζουν τη στάση που θα κρατήσουν.
Αυτού που γίνεται εμφανές είναι ότι πέραν από την οικονομική κρίση που σήμερα μαστίζει την Ευρώπη ακόμη και αν κάποιες χώρες μέλη δεν την έχουν ακόμη βιώσει, έρχεται και δεύτερο κρούσμα το οποίο θα είναι βαθύ και δομικό και θα επιβεβαιώσει τη μεσοπρόθεσμη μη αναστρεψιμότητα της κατάστασης. Την ίδια ώρα, κυρίαρχες πολιτικές ιδεολογίες στην Ευρώπη είναι ο ολοένα και δυναμικότερος φιλελευθερισμός, κάτι που ίσως δεν επιτρέψει στην ΕΕ να αναλάβει άμεσα δράση της καταστροφής που έρχεται. Τα νέα είναι ακόμη πιο άσχημα για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση όπως η Ελλάδα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ