Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Μη δώσετε τη χαριστική βολή στα ακίνητα!

O νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΦΑΠ) που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με την παράλληλη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος φορολογίας των ενοικίων και του ΦΠΑ στα νεόδμητα και των φόρων μεταβιβάσεως, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, σε όλους τους κλάδους των κατασκευών και στην οικονομία γενικότερα, τονίζει μελέτη της Alpha Bank. Κι αυτό γιατί θα συνεπαγόταν την φορολόγηση των ακινήτων δύο ή τρείς φορές για τον ίδιο σκοπό.

Η μελέτη που διαπιστώνει δραματική πτώση του αριθμού των συμβολαίων (-18% το 2009, -16,3% το 2010, -34,1% το 2011 και – 48% το 2012) προτείνει την εκλογίκευση της φορολογίας των ακινήτων αυτή μπορεί να γίνει με έναν από τους ακόλουθους δύο τρόπους:

Πρώτον, με την επέκταση της φορολογήσεως των ενοικίων και στα τεκμαρτά ενοίκια από την ιδιοκατοίκηση και με την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για όλα τα ακίνητα στα οποία διαπιστώνεται ουσιαστική υπεραξία χωρίς χρονικό περιορισμό για τον χρόνο που αποκτήθηκαν. Φορολογία για την αξία χρήσεώς τους δεν θα πρέπει να επιβάλλεται στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κεφαλαιουχικά αγαθά από τις επιχειρήσεις. Ο φόρος υπεραξίας μπορεί να επιβάλλεται κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων λόγω πωλήσεώς τους ή κληρονομιάς, με την εφαρμογή σχετικά χαμηλών συντελεστών (π.χ. 5%-10%) την περίοδο 2013-2017 και με προσδιορισμένους από τώρα υψηλότερους συντελεστές (π.χ. 20%-25%) μετά το 2017. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταργηθεί οποιοσδήποτε άλλος φόρος για την κατοχή ακινήτων, καθώς και ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και οι σημερινοί φόροι μεταβιβάσεως ακινήτων. Η κατάργηση του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και των φόρων μεταβιβάσεως (εκτός του φόρου υπεραξίας) είναι ούτως ή άλλως αναγκαία την τρέχουσα περίοδο για να επιτευχθεί η αναγκαία ανάκαμψη των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων.

Δεύτερον , η εκλογίκευση θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την κατάργηση της φορολογίας των ενοικίων και, ασφαλώς, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, και την αντικατάστασή τους με τον ΕΦΑΠ με μέσο όρο συντελεστή 0,5% και λογικό φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ακούει κανείς;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων