Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

To μήνυμα Ζερβού για τις τιμές του ρεύματος

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια

«Μειώστε τους φόρους και τα τέλη για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος». Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεάμηνου του 2014.

Η ΔΕΗ κατέγραψε αύξηση κερδών παρά τη μείωση του τζίρου της, ενώ συνέχισε με συνέπεια το πρόγραμμα περιστολής δαπανών και μείωσης του προσωπικού της.

Έτσι ενώ ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 1,5% (λόγω της μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος) από 4.493,9 εκ ευρώ το εννεάμηνο του 2013 σε 4.424,9 την αντίστοιχη περίοδο του 2014, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 16,7% από 681 εκ ευρώ σε 794,4 εκ ευρώ και τα καθαρά κέρδη από μόλις 67,7 εκ ευρώ το εννεάμηνο του 2013, ανήλθαν σε 121,8 εκ ευρώ το εννεάμηνο του 2014. Την ίδια ώρα οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 4,8% ενώ οι δαπάνες μισθοδοσίας ήταν επίσης μειωμένες κατά 4,3%. Το προσωπικό της ΔΕΗ ανέρχεται πλέον σε 18.766 άτομα από 19.531 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Ο Αρθούρος Ζερβός σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου, έκρινε σκόπιμο να θέσει και δημόσια το ζήτημα της υπερβολικής φορολόγησης της ενέργειας που επηρεάζει τους καταναλωτές τόσο αμέσως, όσο και εμμέσως. Η άμεση επίδραση προκύπτει από τον Εδικό Φόρο Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στην τιμή  της KWh, αλλά και από το τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πληρώνουν όλες οι κατηγορίες καταναλωτών με τους οικιακούς να υφίστανται την μεγαλύτερη επιβάρυνση. Η έμμεση επίδραση προκύπτει από το αυξημένο κόστος που καλείται να καταβάλει η ΔΕΗ για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι τιμές των οποίων επίσης περιλαμβάνουν αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης (CEER), την οποία επικαλείται ο κ. Ζερβός, το κόστος ενέργειας αντιπροσωπεύει μόνο το 53% της τελικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Είναι επίσης ενδεικτικό το στοιχείο που περιλαμβάνεται σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία το 2012 η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 37,3% για τους οικιακούς καταναλωτές και κατά 29% για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Με μια εξαιρετικά κομψή διατύπωση, όπως ταιριάζει άλλωστε στον καθηγητή Αρθούρο Ζερβό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε εκείνους που φωνασκούν σε βάρος της ΔΕΗ τόσο για τα φτωχά νοικοκυριά, όσο και για τη βιομηχανία που χάνει την ανταγωνιστικότητα της.

«Πιστεύουμε, είπε, στην ανάγκη ελάφρυνσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος από την υπερβάλλουσα φορολογία και τα λοιπά τέλη. Από τη δική μας πλευρά, έχοντας ήδη υλοποιήσει μεγάλη μείωση των ελεγχόμενων λειτουργικών δαπανών, συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητάς μας»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων