Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Μήνυση στην Apple για το μεγάλο μέγεθος του ios8

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Μήνυση στην Apple για παραπλάνηση των καταναλωτών έκαναν κάποιοι χρήστες iphone οι οποίοι αφού κατέβασαν το νέο λογισμικό ios8 συνειδητοποίησαν ότι το μέγεθός του ήταν τόσο μεγάλο που ουσιαστικά αχρήστευε το κινητό τους τηλέφωνο καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του αποθηκευτικού του χώρου.

Είναι γεγονός ότι όσο αναπτύσσονται τα λογισμικά για smartphone το μέγεθός τους μεγαλώνει. Όμως αυτό δεν απαλλάσσει την Apple από τις ευθύνες της αφού όπως αναφέρει η καταγγελία, δεν αναφερόταν το μέγεθος του λογισμικού ios8. Επίσης τα iphone πωλούνται με συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο ο οποίος επηρεάζει και την τιμή τους. Έτσι αναλόγως αν η μνήμη του κινητού είναι 16, 64 ή 128 Giga Bite, η τιμή ενός iphone6 μπορεί να είναι αντίστοιχα 199, 299 ή 399 δολάρια.

Το ios8 καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο ενός κινητού με μνήμη 16GB. Συνεπώς ο χρήστης πρέπει να αρκεστεί σε 12GB μνήμη για τις εφαρμογές, τις φωτογραφίες τη μουσική και ό,τι άλλο θέλει να αποθηκεύσει. Η μήνυση που κατατέθηκε από καταναλωτές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, καταγγέλλει την εταιρία για μη επαρκή ενημέρωση σε σχέση με το προϊόν που αγοράζει ο καταναλωτής.

Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι δε συμβαίνει το ίδιο και με όλα τα άλλα λογισμικά για έξυπνα τηλέφωνα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ωστόσο μια βασική διαφορά είναι ότι η τεχνο0λογία της Apple είναι fix. Δηλαδή δεν επιδέχεται καμία παρέμβαση από το χρήστη, όπως για παράδειγμα σε άλλα κινητά τηλέφωνα όπου μπορεί να προσθέσει κάρτα μνήμης microSD. Στην περίπτωση της Apple ο χρήστης εξαρτάται πλήρως από τα εξουσιοδοτημένα εργαστήρια ακόμη και για να αλλάξει την μπαταρία του τηλεφώνου του. Αυτός ο τύπος τεχνολογίας ακολουθείται σε εκατομμύρια άλλα είδη με στόχο την παρακίνηση του καταναλωτή να αγοράζει νέο προϊόν όταν αυτό παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα fix και non fix τεχνολογίας είναι οι αναπτήρες. Οι περισσότεροι αναπτήρες που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι fix. Ωστόσο αναπτήρες zippo ή άλλοι παλαιότερων γενιών, δεν ‘πετιούνται’ εύκολα και δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε με ανταλλακτικά τα περισσότερα μέρη τους.

Πάντως από ότι φαίνεται θα ακολουθήσει μια δίκη την ο οποία η Apple θα κερδίσει δεδομένου ότι δεν αποτελεί την εξαίρεση στο φαινόμενο της μεγάλης χρήσης αποθηκευτικού χώρου σε κινητά τηλέφωνα. Οι μηνυτές ζητούν αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που θα ανησυχήσει πολύ όλες τις εταιρίες τηλεφώνων αν κερδίζουν τη δίκη ενάντια στην Apple.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων