Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Μήπως ήρθε η ώρα για ένα «ΣΔΟΕ της αγοράς»;

Ο αγορανομικός κώδικας είναι όπως πιθανά γνωρίζετε ένα σύνολο διατάξεων το οποίο ρυθμίζει μια σειρά ζητημάτων για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Επί σειρά ετών επιχειρείτο η ανανέωση κι αναμόρφωση του προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες. Εν ολίγοις ήταν ένα χαοτικό πλαίσιο με διατάξεις που είτε η εποχή είχε ξεπεράσει είτε έρχονταν σε σύγχυση με άλλες. Γενικώς κατά το κοινώς λεγόμενο ένα μπάχαλο. Κατά πως άλλωστε συνηθίζεται σε πολλές πλευρές της καθημερινότητας αυτού του τόπου.

Τώρα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης καταθέτει στη Βουλή σχέδιο νόμου που επιχειρεί να επικαιροποιήσει τα «πρέπει» και τα «δεν» στην αγορά (κι όχι μόνο). Αν και την παράσταση από αυτό το σχέδιο νόμου έχει κλέψει η ρύθμιση για τις Κυριακές, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν κι εφόσον καθιερωθεί ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, κατά πόσο θα εξασφαλιστεί ότι αυτό θα τηρείται. Όση δουλειά (δεν έχουν λόγο να αμφιβάλουμε) έχουν ρίξει οι υπηρεσίες του υπουργείου για να παρουσιαστεί ένας αγορανομικός κώδικας εναρμονισμένος με την εποχή που ζούμε, αν δεν συνοδευτεί από ισχυρό ελεγκτικό σύστημα, απλώς έχει γίνει μισή δουλειά.

Διότι καλοί οι νόμοι και τα θεσμικά πλαίσια, αλλά αν δεν έχεις δυναμικό ελεγκτικό μηχανισμό, τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα. Και το λέμε αυτό καθώς σήμερα η εικόνα των ελέγχων είναι μάλλον απογοητευτική. Στους διαδρόμους του πάλαι ποτέ κτιρίου του υπουργείου Εμπορίου στην Κάνιγγος συζητείται έντονα η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, όπερ σημαίνει καμιά 20αρια ελεγκτές για όλη την…αγορά της πρωτεύουσας! Όσο ικανοί και σαϊνια να είναι, ε, δεν φτάνουν πως να το κάνουμε.

Ειδικά στην περίοδο της κρίσης, η ύπαρξη και λειτουργία ενός «ΣΔΟΕ της αγοράς» είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Μένει να φανεί να θα το δούμε στην πράξη και μετρήσιμα αποτελέσματα φυσικά.

ΥΓ: Αλήθεια εκείνη η παλιά καλή συνήθεια του υπουργείου να ανακοινώνει συγκεντρωτικά στοιχεία ελέγχων, παραβάσεων και τυχόν κυρώσεων, έχει εγκαταλειφτεί ή οι εφημερίδες και τα λοιπά μέσα απλώς δεν τα προβάλουν ;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων