Σε Γάλλους επιχειρηματίες στο Eλληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τόνισε πως απαιτείται αποτελεσματική και οριστική συμφωνία την επόμενη μέρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υπονομεύει, στην πράξη, την ανάπτυξη.
Όπως είπε, στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οι πιο αναπτυξιακές δαπάνες, αυτές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ.
«Ουδέποτε και καμία άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης, δεν είχε δαπανήσει λιγότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις. Μόλις 5,9 δισ. ευρώ εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ για επενδύσεις, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε κατορθώσει να διαθέτει άνω των 6,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και μάλιστα σε ένα σαφώς δυσμενέστερο δημοσιονομικό περιβάλλον. Νομίζω αυτό και μόνο τα λέει όλα για μια κυβέρνηση που τελικά ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη μόνο στα λόγια και την υπονομεύει στην πράξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η περικοπή των αναπτυξιακών δαπανών, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, έχει πλήξει τη δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας, που είναι και το βασικό ζητούμενο αυτή την ώρα.
«Η κυβέρνηση θυσίασε συνειδητά την ανάπτυξη στον βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, με κάθε κόστος. Θυσίασε την πραγματική οικονομία για να μπορέσουν να στηρίξουν το επικοινωνιακό αφήγημα, ότι όλα πάνε καλά» είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια.
«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι αυτό που έχει συμφωνήσει η κυβέρνησή τους, σε τίποτα δεν μοιάζει με καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα προγράμματα προσαρμογής» τόνισε, μιλώντας για συμφωνία μέτρων αξίας 2% του ΑΕΠ, για εφαρμογή μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, για υψηλά πλεονάσματα για 40 χρόνια και εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, καθώς και για εποπτεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, πολύ βαρύτερη, όπως είπε, από αυτή άλλων χωρών που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα τέταρτο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, αυτό που απαιτείται είναι μία οριστική και κυρίως αποτελεσματική συμφωνία για την επόμενη μέρα, που θα δίνει πίσω στην Ελλάδα τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως να υπονομεύει την πρόοδο που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε.