Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Μητσοτάκης: Βαρύ το τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη συμφωνία με τους δανειστές, εξήγησε ότι έρχεται τέταρτο μνημόνιο χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ τα περιβόητα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον επιτευχθεί ο έτσι κι αλλιώς υψηλός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς ρητή δέσμευση για το χρέος και την συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

«Θα εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό ότι ο λογαριασμός Τσίπρα-Καμμένου φτάνει τα 12,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 8,5 φορές περισσότερα μέτρα από αυτά που προέβλεπε το περιβόητο mail Χαρδούβελη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Επιθυμούσαν χρηματοδότηση χωρίς μέτρα και έφεραν μέτρα χωρίς χρηματοδότηση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι το βαρύ τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Για να μείνει στην εξουσία δέσμευσε τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο, που φτωχοποιεί την κοινωνία και κυρίως τη μεσαία τάξη. Μένει ανοικτή η εκκρεμότητα για το τι θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2018 που λήγει το τρίτο μνημόνιο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

HTML tutorial

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ΝΔ ζητά και εξακολουθεί να ζητά πολιτική αλλαγή. «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να αποφύγει τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία. Είναι ο ίδιος που πήγε τρεις φορές σε εκλογές το 2015 για να νομιμοποιήσει τις επιλογές του. Τώρα τις αποφεύγει. Εμείς δεν τις φοβόμαστε, ζητήσαμε εκλογές ήδη από πέρυσι. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν, θα συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές. Η εξουσία φθείρει αυτόν που την κατέχει, στην περίπτωση της κυβέρνησης όμως φθείρει και τη χώρα».

O κ. Μητσοτάκης εξήγησε επίσης «ότι με τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα δεν είχαν φτάσει εδώ, καθώς η χώρα δεν θα είχε φτάσει να χρειάζεται νέο μνημόνιο».

Σχετικά με τα όσα προβλέπονται για το 2019 και στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι το Κράτος έχει συνέχεια και όσα υπογράφονται γίνονται σεβαστά, «ως προς τους στόχους, όχι ως προς τον τρόπο επίτευξης των στόχων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε γενικότερη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά και για άλλα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως την υπόθεση της πρόσφατης «φωτογραφικής» τροπολογίας στη Βουλή για τα πρόστιμα από το λαθρεμπόριο, αλλά και για το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδίκαζαν την καταστολή του Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

«Η κυβέρνηση καλλιεργεί μία εικονική πραγματικότητα με κυνισμό και αλαζονεία. Αποκρύπτουν την άγρια φορολογία, επέβαλαν μεγαλύτερη λιτότητα από αυτή που τους ζητούσαν και τώρα υπερηφανεύονται για τα πλεονάσματα ενώ παράλληλα προσφέρουν επιχειρήματα σε εκείνους που ζητούν περισσότερα μέτρα. Ετοιμάζονται να πάνε στη Βουλή για να ψηφίσουν τα μέτρα. Απορεί κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται τόσο γελαστός. Είναι η ευθυμία της εξουσίας, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για κομματικές προσλήψεις λέγοντας ότι στο Δημόσιο βλέπουμε νέες στρατιές συμβασιούχων και πολλούς μετακλητούς υπαλλήλους που πληρώνουν από το υστέρημά τους οι πολίτες.

Κατηγόρησε μάλιστα τους Τσίπρα και Καμμένο ότι προκάλεσαν θυμηδία στην Ευρώπη με τη στάση τους έναντι των υποψηφίων για τον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών. Για τον πρωθυπουργό είπε ότι τελικά αποφάσισε να στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ «ο κ. Καμμένος ντρέπεται να μας πει ότι στηρίζει την Λεπέν».

Ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες για τη συμφωνία και στους εταίρους «που ανέχθηκαν και συμφώνησαν σε αυτή την πολιτική» και εξήγησε ότι είναι εσφαλμένη, επιβαρύνει την αγορά και φρενάρει την οικονομία.

Τόνισε την ανάγκη ενός «διαφορετικού μείγματος πολιτικής με λιγότερους φόρους και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να διεκδικήσουμε δημοσιονομικό οξυγόνο και μικρότερα πλεονάσματα».

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «θα κρίνουμε την κυβέρνηση και παράλληλα θα αναπτύσσουμε την δική μας πολιτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση».

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων