Μέσα σε πλήθος κόσμου και φυσικά ιστορικών και πρωτοκλασσάτων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε μια ομολογουμένως διαφορετική ομιλία από τις προηγούμενες στις οποίες μας είχε συνηθίσει, αποσπώντας αρκετά κολακευτικά σχόλια, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να μιλήσει στους πολίτες και τα στελέχη της παράταξης.
«Οι πυλώνες σκέψης του κ.Μητσοτάκή»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή κιόλας της ομιλίας του έθεσε τις βάσεις για μια πιο ρεαλιστική, αποδοτική αλλά και πρακτική πολιτική, η οποία θα στηρίζετε σε αρχές, αξίες και φυσικά όραμα το οποίο μάλιστα όπως τόνισε λείπει από την σημερινή οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.
Ο πρώτος πυλώνας στο οποίο έκανε αναφορά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν η εξέχουσας σημασίας μνεία στην γενικότερη φορολογική, επενδυτική και φυσικά θεσμική διαφάνεια. Το σκεπτικό πίσω από τις τρεις αλληλοσυνδεόμενες έννοιες που ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης βρίσκεται στο γεγονός πως εκτός από την νοηματική και φυσικά εκ του σύνεγγυς λογική σύνδεση μεταξύ τους,οι μεταρρυθμίσεις σε φορολογία, διαφάνεια και επενδύσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος που έχει στο μυαλό του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο στόχος αυτός είναι διττός. Αφενός να υπάρξει όπως τόνισε και ο ίδιος ‘’ Όχι μόνο πολιτική αλλαγή, αλλά και αλλαγή της πορείας της Ελλάδας’’, και αφετέρου να μπορέσει να «αναδύσε»ι μια Ελλάδα που δεν φοβάται το μέλλον της, γιατί έχει μάθει από τα λάθη της’
Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός πως η συνολική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη βασίστηκε σε σημαντικά της τμήματα, πάνω σε απλά παραδείγματα και περιστατικά τα οποία θέλησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να θέσει επί τάπητος προκειμένου όπως τόνισαν ιστορικά στελέχη της παράταξης, να επιτευχθεί αλλά και να αναβαθμιστεί η ‘’εικόνα και η διαπροσωπική σχέση του με τους απλούς πολίτες, στην βάση ρητορικής απηλλαγμένης από λαϊκισμό και δημαγωγία και με μόνο όχημα την αλήθεια’’.
Η τελευταία, είναι κάτι που φυσικά δεν έχει ξεχάσει ο κ.Μητσοτάκης, αφού όπως δήλωσε και σε αρκετά σημεία της ομιλίας του η ‘’Συμφωνία Αλήθειας’’ που εδώ και έναν χρόνο ‘’τρέχει’’ με τους πολίτες έχει φθάσει σε πολύ καλό σημείο τονίζοντας πως ‘’ Άνθρωποι που δεν ρώτησαν τον Τσίπρα πως θα σκίσει τα μνημόνια με ρωτάνε πως θα φέρω επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Συμφωνία Αλήθειας πηγαίνει πολύ καλά.’’
Όσον αφορά την επί του πρακτέου τεχνοκρατική προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το τρίπτυχο Φορολογία-Διαφάνεια-Επενδύσεις, μπορούμε να ξεχωρίσουμε και να σταθούμε στα εξής σημεία:
Φορολογία:
1)Υπήρξε προσωπική δέσμευση για μείωση της φορολογίας από 29% στο 20% και
παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε 2 χρόνια.
2) Μείωση στα μερίσματα στο 5%, και ταυτόχρονη αύξηση του ορίου υποβολής ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ
3) Νέος φορολογικός νόμος ο οποίος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μια 5ετία
Διαφάνεια:
1) Aναφορά σε ένα μέλλον όπου ‘’Οι άξιοι επιβραβεύονται και οι αδύναμοι υποστηρίζονται’’
2) Αξιοκρατία, Θεσμοί και Διαφάνεια σε πρώτο πλάνο
3) ‘’Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι κακέκτυπο μιας Λατινοαμερικάνικης χώρας’’
Επενδύσεις:
1) Ιδιαίτερη μνεία στην δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, η οποία θα ‘’ενισχυθεί αλλά και θα υποστηριχθεί από αλλαγές μια τολμηρής κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης των καλύτερων και όχι των κολλητών, συγγενών και φίλων’’
2)Δουλειές=Επενδύσεις-Εξορθολογισμός του Κράτους-Μείωση των φορολογικών βαρών
3)Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, με απαίτηση για σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών. Κάθε δημόσια αρχή θα έχει ‘’Αποκλειστική Προθεσμία’’ και αν αυτή δεν γίνει εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου τότε οι αρμοδιότητες που της έχουν παραχωρηθεί θα μεταβιβάζονται σε επίπεδο Υφυπουργού για να αποφευχθεί η καθυστέρηση.
Επιπροσθέτως και όσον αφορά τις επενδύσεις, έναν τομέα που όταν και εφόσον γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία θα ‘’σηκώσει στις πλάτες του’’ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την ηγετική του ομάδα, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να υπάρχει θετική κατάληξη. Αυτές δεν είνα άλλες από:
1) Ασφάλεια Δικαίου
2) Φορολογική απλοποίηση
3) Σταθερότητα (υγιή και λειτουργικό τραπεζικό σύστημα/ ρευστότητα)
4) Χρηματοδότηση
Παράλληλα και σε άμεση συνάφεια με τα προηγούμενα δεν ξέχασε να στηρίξει αλλά και να μεταδώσει το μήνυμα πως επενδύσεις όπως στις Σκουριές και στο Ελληνικό είναι επενδύσεις ‘’εμβληματικού χαρακτήρα, που προσδίδουν σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα πρέπει να προτιμάται για επενδυτική δραστηριότητα’’
«Πρωτογενής Τομέας»
Περίοπτη θέση στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε οΠρωτογενής Τομεάς. Ειδικότερα όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη για μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, με πρωτεργάτη έναν επιχειρηματία αγρότη που θα παίρνει ρίσκα,θα καινοτομεί και θα είναι ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο’’. Παράλληλα πρότεινε την υιοθέτηση ενός μοντέλου που θα βασίζετε σε ‘’συνεργατικά σχήματα τα οποία αφενός θα μειώνουν τα κόστη παραγωγής, και αφετέρου θα αναβαθμίζουν την θέση του αγρότη-επιχειρηματία σε ευρωπαϊκό επίπεδο’’. Συνεχίζοντας δεν ξέχασε να αναφερθεί και στην πολύ σημαντική παράμετρο της γεωθερμικής ενέργειας η οποία όπως τόνισε ‘’ θα επιφέρει επανάσταση παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα. Τέλος όσον αφορά τον ορυκτό πλούτο της Μακεδονίας και της Θράκης αυτός θα πρέπει να αξιοποιηθεί αλλά και να προβληθεί μέσω επενδύσεων που θα από την μια θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασία και αρκετά δις ευρώ, και από την άλλη όμως θα είναι εξορύξεις ‘’ με σοβαρό θεσμικό πλαίσιο σεβόμενες ταυτόχρονα όλες τις περιβαλλοντικές διατάξεις’’
Ο δεύτερος πυλώνας της σκέψης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε «Η ανασυγκρότηση του Κράτους και η μείωση της Φορολογίας’’, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να τονίζει σε συνέχεια των όσο ανέφερε προηγουμένως πως επιζητά ‘’λίγο Κράτος και ταυτόχρονα αποτελεσματικό’’, καθώς και πως θα πρέπει μαζί με την ‘’αξιολόγηση του Δημοσίου’’, να υπάρξει ο διαχωρισμός στην σκέψη των πολιτών αλλά και των πολιτικών πως ‘’ Το Δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται αποκλειστικά και νομοτελειακά μόνο από το Κράτος’’.
Ο τρίτος και τελευταίος πυλώνας είναι οι ‘’Πολιτικές για τους νέους και αδύναμους συμπολίτες’’, όπου βέβαια τόσο ο ίδιος όσο και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί αλλά και ‘’να συμβιβαστεί με μια Ελλάδα που το διαβατήριο για την επιτυχία είναι το ίδιο το διαβατήριο κυριολεκτικά’’. Ο πυρήνας σκέψης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται κυρίως στην επαναχάραξη και την εξ’ολοκλήρου επαναδιατύπωση ενός νέου σχεδίου για την Παιδεία η οποία προφανώς και διαμορφώνει και οριοθετεί τα μελλοντικά βήματα των νέων.
Υπό αυτό το πρίσμα έγινε αναφορά για ‘’σχολεία με ελευθερία στην κατάρτιση σπουδών και διδακτικών μεθόδων, όπου θα υπάρχουν νέα αντικείμενα και δεξιότητες όπως ο προγραμματισμός η ομαδική δουλεία και φυσικά ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Κεντρική θέση στα όσα ανέφερε είναι συν τοις άλλοις η ‘’δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε ΠΕ, ξεκινώντας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.
Παράλληλα θετικά σχόλια απέσπασε και η εξαγγελία πως οι ‘’Νόμοι Φίλη, Γαβρόγλου και Μπαλτά καταργούνται’’, και πως τα τα Πανεπιστήμια τα οποία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική για τους νέους ‘’θα λαμβάνουν χρηματοδότηση η οποία θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση τους’’. Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός πως ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στον ρόλο του Δημόσιο Πανεπιστημίου και κατ’επέκταση των φοιτητικών παρατάξεων. Εκεί δώθηκε ιδιαίτερη μνεία πως ‘’στόχος είναι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να σταματήσει πλέον να είναι άντρο βίας και ανομίας, και πως ήρθε πλέον καιρός οι φοιτητο-πατέρες να βγουν έξω από τα Πανεπιστήμια μη έχοντας λόγο και ψήφο στα Πρυτανικά όργανα. Όμως και η ΔΑΠ, θα πρέπει να αλλάξει και να επανιδρυθεί καθώς θα πρέπει η ίδια η Νέα Δημοκρατία να δώσει το θετικό παράδειγμα και να υιοθετήσει ένα μοντέλο το οποίο θα βασίζεται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο , με πρακτικές απομακρυσμένες από το παρελθόν(αφίσες).
Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα πως πρέπει η ‘’χώρα μας να σταματήσει να αποτελεί μια θλιβερή εξέλιξη σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει’’, και κάλεσε μαζί του ‘’όσους οραματίζονται μια νέα Ελλάδα και όχι αυτούς που νοσταλγούν την παλιά’’, έχοντας ως κεντρικό μήνυμα ‘’πίσω από την στάχτη της κρίσης να ξαναβρούμε την φλόγα της δημιουργίας’.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Νάκος