Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Μια… “αλλιώτικη” εκκλησία: Στο εσωτερικό της αντί για εικόνες έχει… οστά! (ΦΩΤΟ)

Εξωτερικά, είναι μια συνηθισμένη εκκλησία. Μόλις όμως ανοίξεις την πόρτα της και μπεις μέσα, σε λούζει κρύος ιδρώτας, καθώς το περιβάλλον, δεν είναι και πολύ… φιλόξενο!

Η εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου στην πόλη Czermna της Πολωνίας, είναι περισσότερο… οστεοφυλάκιο, παρά χώρος θρησκείας…

Συγκεκριμένα, οι τοίχοι και τα ταβάνια δεν κοσμούνται από εικονογραφίες αλλά από οστά και νεκροκεφαλές και για αυτό τον λόγο το εκκλησάκι είναι γνωστό ως Kaplica Czaszek, δηλαδή το εκκλησάκι των κρανίων.

Το εκκλησάκι αυτό που ιδρύθηκε από έναν ιερέα με το όνομα Vaslav Tomaszek χρονολογείται από το 1776. Ο εν λόγω ιερέας αποφάσισε να το λειτουργήσει σαν κανονική εκκλησία αλλά και σαν μαζικό τάφο.

Τα οστά που βρίσκονται μέσα προέρχονται από 3.000 ανθρώπους τουλάχιστον, οι οποίοι βρήκαν θάνατο είτε κατά την διάρκεια πολέμων είτε από επιδημίες. Ο Tomaszek συνέλεξε τα οστά από το 1776 έως το 1804 τα οποία με ιδιαίτερη προσοχή τα έπλυνε και τα τοποθέτησε στο εσωτερικό της εκκλησίας.
Τέλος, σκοπός της πράξης του ήταν να αποδοθεί τιμή στους νεκρούς που πέθαναν εξαιτίας της βίας και των λοιμών, αλλά και να θυμίζει στους ζωντανούς πως κάποια μέρα θα αποβιώσουν.

EKKL1

EKKL2

EKKL3

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων