Η δεινή οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και όσο πάει επιδεινώνεται επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια μια Ευρώπης πολλών ταχυτήτων και ίσως μιας Ευρώπης σκληρής Ευρωζώνης και χωρών στην περιφέρεια αυτής.
Πολλές αναλύσεις διατυπώνουν την άποψη ότι ήδη ζούμε σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Παρόλα αυτά οι απόψεις για το πόσες είναι αυτές οι ταχύτητες διίστανται. Πολλοί πιστεύουν ότι το Ευρώ θα υπάρχει και θα ενώνει μια σειρά χώρες. Άλλοι πιστεύουν ότι μια σειρά χώρες θα ενώνονται μέσα από μια κοινή εξωτερική πολιτική και μια κοινή πολιτική στον τομέα της μετανάστευσης. Πάρα πολύ αναλυτές επίσης πιστεύουν ότι η σημερινή Ευρωζώνη θα διαλυθεί και στη θέση της θα υπάρχει ένα ισχυρό κέντρο χωρών και χώρες εκτός αυτού.
Όσο αφορά το Ευρώ για να υπάρξει διάσωσή του πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι απαιτείται πιο ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης δημοσιονομικής ένωσης και ένας πολύ μεγαλύτερος κεντρικός προϋπολογισμός. Σε μια τέτοια περίπτωση οι κανόνες για την είσοδο στο Ευρώ θα γίνουν πολύ σκληρότεροι καθιστώντας το κοινό νόμισμα άπιαστο όνειρο για πολλές χώρες. Μια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι απαιτείται μια τραπεζική ένωση με κοινό έλεγχο και ένα ταμείο ασφάλειας για να μπορέσει να επιβιώσει το Ευρώ. Μια τέτοια λύση θα έχει τις λιγότερο δυσμενείς επιπτώσεις για τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν και απόψεις που πιστεύουν ότι σε μια ΕΕ πολλών ταχυτήτων η κοινή αγορά θα τεμαχιστεί και ίσως να ανατραπεί.
Επίσης, υπάρχει πάντα η ανησυχία για τη Μεγάλη Βρετανία και την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων συμμετοχής της στην ΕΕ ή ακόμη και την αποχώρηση της από αυτή.
Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι η παρατεταμένη και αυξανόμενη σε ένταση κρίση μειώνει όλο και περισσότερο την υποστήριξη στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης και αυξάνει το θυμό για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών των οποίων οι λύσεις για την έξοδο από την κρίση οδηγούν σε εξαθλίωση της κοινωνίες των δοκιμαζόμενων χωρών.
Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί ενισχύουν όλο και πιο πολύ το γεγονός ότι το οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης τρίζει και η έλλειψη ηγεσιών και λύσεων που θα το διασώσουν δεν φαίνεται να υπάρχουν.