Ρεπορτάζ greekteachers.gr και macedonianteachers.com
Να ένας τρόπος το Υπουργείο Παιδείας να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες και τα παιδιά μας ώστε να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Βλέπετε, το Υπουργείο Παιδείας δεν το έχουμε για να καταγγέλει, αλλά για να διαπαιδαγωγεί τα παιδιά μας.
Το Υπουργείο Παιδείας και η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να παραδειγματιστεί και να τιμήσει τη Φωτεινή Κωνσταντοπούλου μια ελληνίδα αστυνομικό που τιμήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Την εποχή του μαρτυρίου για εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από τις βόμβες και θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, του μεγαλείου των κατοίκων των νησιών που μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση προσφέρουν τον εαυτό τους για να σώσουν μικρά παιδιά από τα παγωμένα κύματα, αλλά και της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που αναπτύσσεται στην Ευρώπη, έρχεται μια επιτυχία ιδιαίτερης αξίας, από το «νέο αίμα» της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η νεαρή αστυνομικός Φωτεινή Κωνσταντοπούλου έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έλαβε τον τίτλο της «Υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», μία πολύ σημαντική διάκριση που ήρθε να επιβραβεύσει την πολύτιμη προσφορά της στην παγκόσμια εκστρατεία για τα παιδιά προσφύγων.
Η τιμητική αυτή αναγνώριση, αφορά στο δεύτερο βιβλίο της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, με τίτλο «Μια Ζαχαρένια Συνταγή», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS τον Νοέμβριο 2015. Ο τίτλος High Profile Supporter απονέμεται σε προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, που με την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο συμβάλλουν τα μέγιστα στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους τους ανθρώπους.
Οι σκέψεις της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου ξεκινάνε από τα παιδιά-πρόσφυγες και τους εκατομμύρια ανθρώπους που αδύναμοι και κυνηγημένοι, με τη θέληση τους ή παρά τη θέληση τους (μικρή σημασία έχει) αναζητούν τη σωτηρία της ζωής τους, κάνοντας πολλές φορές ένα ταξίδι χωρίς Ιθάκη. Και κάνουν μια στάση στην τιμητική διάκριση που της έκανε η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες να της απονείμουν τον τίτλο της High Profile Supporter. «Ένας τίτλος που για μένα πλέον αποτελεί ηθική δέσμευση για να συνεχίσω τον αγώνα στήριξης της σωτηρίας αυτών των ανθρώπων και να μπορέσω να φανώ αντάξια του, αλλά και αντάξια στις λέξεις ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Λέξεις που θα έπρεπε να αντηχούν απ’ άκρη σ’ άκρη. Λέξεις που κάνουν τα ταξίδια να κάνουν μικρές στάσεις μόνο για να ξεκουράζονται και τους δίνουν δύναμη και δυναμική για να συνεχίζουν» δηλώνει αποκλειστικά στη Ραδιοτηλεόραση η συγγραφέας.
«Ο φόβος είναι εχθρός. Σύμμαχος είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη. Και η αγάπη και η αλληλεγγύη δημιουργούν κύματα που δεν πνίγουν. Το έργο της Ύπατης Αρμοστείας στην προστασία και ενίσχυση των προσφύγων είναι τεράστιο. Νιώθω μεγάλη τιμή που συνεργάζομαι με έναν τέτοιο Οργανισμό για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Και είναι ένα θέμα που χρειάζεται περισσότερη στήριξη, συζήτηση και πράξεις από όλους», αναφέρει επίσης.
Η αστυνομικός και συγγραφέας εξέφρασε την επιθυμία το μερίδιό της από τις πωλήσεις να διατεθεί για τη στήριξη των παιδιών προσφύγων, κάτι που έκανε και ο εκδοτικός οίκος. Έτσι, το βιβλίο τέθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας και τα έσοδά του διατέθηκαν για την ενίσχυση της παγκόσμιας εκστρατείας BACK2SCHOOL του Οργανισμού, η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων σε όλο τον κόσμο.
«Aπό μικρή μου άρεσε να γράφω. Στα 18 μου έγινα αστυνομικός, αλλά αποφάσισα παράλληλα να ασχοληθώ με την συγγραφή βιβλίων. Από την αρχή ήθελα ένα βιβλίο μου να το δωρίσω για κάποιον ιερό σκοπό», δηλώνει η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.
Όταν οι προσφυγικές ροές εντάθηκαν, η επιθυμία της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου να βοηθήσει τους εκατομμύρια ανθρώπους-θύματα του πολέμου που ξενιτεύτηκαν από τις χώρες τους, έγινε εσωτερική ανάγκη. Και έκανε πράξη αυτή την ανάγκη, δωρίζοντας το βιβλίο της, το οποίο διδάσκει στα παιδιά τις έννοιες της αγάπης και της αλληλεγγύης. Ήδη, οι πωλήσεις του εκτοξεύτηκαν καθώς το κοινό το αγάπησε πολύ και ανταποκρίθηκε θετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Αν δομήσουμε τις παιδικές ψυχές με αγάπη, θα οικοδομήσουμε έναν κόσμο ζαχαρένιο», τονίζει χαρακτηριστικά η συγγραφέας.
Η 36χρονη αστυνομικός-συγγραφέας, με τη «Ζαχαρένια Συνταγή» της τον ήρωα του βιβλίου, σκορπάει αγάπη στην υφήλιο και διαδίδει μηνύματα ανθρωπιάς για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, στηρίζοντας το έργο της Ύπατης Αρμοστείας. Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο που έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της, έχει κληθεί και έχει μιλήσει σε παιδιά σε διάφορα σχολεία στον Δήμο Παλλήνης, ενώ στις 29 Φεβρουαρίου 2016 είναι καλεσμένη για τον ίδιο λόγο από τη Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.
Who is who
Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ωστόσο, πηγή έμπνευσης για το πρώτο της βιβλίο ήταν οι Πρέσπες, όπου υπηρέτησε ως νέα αστυνομικός και έγραψε μια ταξιδιωτική νουβέλα για εφήβους, με τίτλο «Στιγμές που ταξίδευαν στις Πρέσπες» με μεγάλη επιτυχία. Συνέχισε με τη «Ζαχαρένια Συνταγή» και τώρα γράφει δύο ακόμα βιβλία.
«Το καινούριο μου βιβλίο είναι μία «νόστιμη» και αστεία περιπέτεια Το βιβλίο έχει τίτλο «Περιπέτειες που τα σπάνε, ο Τυροκοφτερός» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική».
Με τον Τυροκοφτερό τα παιδιά ανακαλύπτουν την πλούσια τη θρεπτική αξία των τυροκομικών και μαθαίνουν για την… αριστοκρατική καταγωγή του, τα γευστικά όνειρά του, τη νόστιμη Λίζα (αχ, η Λίζα…), τα ταξίδια του, αλλά και για ένα μεγαλοφυές σχέδιό του.
Τον ΤΥΡΟΚΟΦΤΕΡΟ συνοδεύουν τρία εκπαιδευτικά προγράμματα:
Α. «Μικροί μάγειρες και συνταγές αγάπης», με στόχο τη στήριξη επισιτιστικά ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε», στo πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων».
Β. Ένα Τυρί μιλάει για τη διατροφή
Γ. Πώς να γράψεις ένα βιβλίο από την αρχή
«Όπου υπάρχει παιδί υπάρχει και αγάπη! Με αυτό το σύνθημα θα συνεχίζω να πορεύομαι με τους παλιούς, αλλά και τους νέους ήρωες που έρχονται», τονίζει η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.