Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Μια γυναικεία και μια ανδρική φιγούρα στα επιστύλια της Αμφίπολης

Τα τμήματα του επιστυλίου, τα οποία φέρουν τις αχνές ενδείξεις χρωματισμών και απεικονίσεων προσώπων, βρέθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου, πεσμένα στο χώμα πίσω από τις Καρυάτιδες, πριν από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου του δεύτερου θαλάμου.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι πρώτες εργασίες καθαρισμού αποκάλυψαν δύο ζωγραφισμένες ανθρώπινες φιγούρες -μία ανδρική και μία γυναικεία-, σχέδια, αντικείμενα και παραστάσεις που είχαν φιλοτεχνηθεί με κόκκινο, γαλάζιο και ζωηρό κίτρινο χρώμα.

«Οταν μεταφέρθηκαν, δεν υπήρχε σχεδόν καμία απεικόνιση, από τη φθορά του χρόνου. Με τη συντήρηση των τελευταίων εβδομάδων έχουν βγει θαυμάσια χρώματα και οι πρώτες υποψίες παραστάσεων ανθρωπίνων, κινήσεων, αντικειμένων, τα οποία σιγά σιγά αναδύονται», είπε ο υπουργός Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τη γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη χρειάζεται εργασία σε βάθος 6-7 μηνών, με λέιζερ, «σάντουιτς» φωτογραφιών και άλλες τεχνικές, προκειμένου να γίνει ευδιάκριτη η παράσταση.

Η ανασκαφική ομάδα και το ΥΠΠΟΑ ευελπιστούν πως η ερμηνεία του διακόσμου ίσως δώσει απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει. Δεν αποκλείουν, ωστόσο, να πρόκειται απλώς για διακοσμητικό στοιχείο, που δεν θα έχει καθοριστική συμβολή στην έρευνα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων