Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Είναι κατά κοινή ομολογία πολύ δύσκολο να βρει κανείς μία καλή είδηση μέσα στον ορυμαγδό των δυσάρεστων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που βιώνει η χώρα τους τελευταίους μήνες. Η είδηση που έρχεται από τον τομέα της εκπαίδευσης περιλαμβάνει την διάκριση επτά ελληνικών πανεπιστημίων μέσα στα 1000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Στα πρώτα περιλαμβάνονται το Harvard και άλλα ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναλόγου κύρους και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μία χώρα που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα να διακρίνεται στον σημαντικότερο τομέα της κοινωνίας, τον τομέα της εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, την 301η θέση κατατάσσεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από τις χιλιάδες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσε το Center for World University Rankings (CWUR), κάτι που “μεταφράζεται” σε άνοδο 30 θέσεων σε σχέση με την περυσινή κατάταξη.
Εξάλλου, στην συγκεκριμένη κατάταξη βρίσκονται και άλλα έξι ελληνικά πανεπιστήμια: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (459η θέση), το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (515η θέση), το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων (582η θέση), το πανεπιστήμιο της Πάτρας (641η θέση), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (695η θέση) και το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (905η θέση).
Όσον αφορά στα πανεπιστήμια που συγκέντρωσαν την καλύτερη βαθμολογία και συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα του πίνακα της κατάταξης, αυτά είναι τρία των ΗΠΑ και δύο της Μεγάλης Βρετανίας.
Συγκεκριμένα, πρώτο στην κατάταξη είναι το πανεπιστήμιο του Harvard (ΗΠΑ), ακολουθεί το πανεπιστήμιο του Stanford (ΗΠΑ) και το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology – ΗΠΑ), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης (Μεγ. Βρετανία).
Σίγουρα για να συνεχίσουν τα πανεπιστήμια της χώρας να διακρίνονται σε παρόμοιες κατατάξεις θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσουν τα Πανεπιστήμια να συνεχίσουν το έργο τους χωρίς να υφίστανται τόσο συχνά αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους δημιουργείται πρόβλημα στην εκμάθηση της νέας διοικητικής δομής από τα πανεπιστήμια.
Ένα κατακλείδι, θα πρέπει αυτήν την ευχάριστη είδηση να την ενισχύσει η Πολιτεία με θεσμικές και οικονομικές παρεμβάσεις που θα υποστηρίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προκειμένου να συνεχίσουν να εξελίσσονται και να καταφέρνουν να βρίσκονται μέσα στα 1000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.